Medi ambient

Comença la reposició de sorra a les platges a la demarcació de Tarragona

L’Estat destinarà 1,5 milions a quasi tots els municipis entre Calafell i l’Ametlla de Mar

Els temporals de la primavera han afectat nombrosos punts del litoral

El servei provincial de Costes de Tarragona ha començat avui els treballs de reposició de sorra a les platges de diferents municipis de la demarcació. Les primeres actuacions es faran durant aquesta setmana a les platges del Miracle i de l’Arrabassada de Tarragona. Seguidament s’intervindrà a quasi tots els municipis entre Calafell i l’Ametlla de Mar. L’objectiu és que les platges estiguin a punt per a l’inici de la temporada de bany, després d’una primavera amb molts temporals que les han deixat sense sorra en molts punts. En alguns indrets també es milloraran els accessos que hagin patit danys pel mal temps. El ministeri per a la Transició Ecològica hi destinarà 1,5 milions d’euros.

De cara a les properes setmanes també es millorarà l’estat de les platges de Segur de Calafell, el Francàs (El Vendrell), el tram nord de la platja Llarga de Roda de Berà, la platja d’Altafulla, el sector llevant de la platja Llarga de Salou, la platja de Sant Pere de Cambrils, el tram entre la riera Peixerota i l’Estany Gelat de Mont-roig del Camp, les platges de l’Arenal i l’Almadrava de l’Hospitalet de l’Infant, així com les platges de l’Alguer i Pixavaques de l’Ametlla de Mar.

El cap del servei, Antoni Espanya, ha indicat que la previsió és que part de la sorra que ha marxat a causa dels temporals torni a les platges de manera natural durant les properes setmanes. Però amb l’inici de la temporada turística, diferents ajuntaments han reclamat que s’afegeixi sorra per garantir el bany en les millors condicions possibles. “Fem una actuació que és un reforç del que la pròpia natura anirà fent durant l’estiu”, ha exposat Espanya. Ha afegit que “si els temporals haguessin estat al febrer segurament no ens hagués calgut actuar perquè la sorra no ha marxat del sistema, sinó que està a la cota -1 o -2, i amb l’onatge anirà tornant a la platja”.

Espanya ha recordat que els temporals d’aquest març i abril han estat “inusuals”, i ha pronosticat que passaran anys fins que es tornin a produir fenòmens similars, amb un vent de llevant quasi ininterromput durant tot el març i un temporal per setmana a l’abril. “Ningú té la garantia que al juny pugui venir algun altre petit temporal, però ara ja hi ha d’haver certa estabilitat”, ha apuntat.

El cap del servei ha assenyalat que les intervencions en alguns casos són tan sols transportar sorra d’una punta a l’altra de la mateixa platja. Un exemple és al Miracle, a Tarragona, on la zona nord gairebé ha desaparegut. De fet, segons ha concretat Espanya, en la majoria de casos les puntes nord han estat les més afectades. “No sabem si respon a una conseqüència del debilitament arran del Gloria i agreujat pel Filomena, o si estem davant d’una tendència regressiva general del tram de costa d’entre el port de Tarragona i el de Roda de Berà”, ha dit.

Per esbrinar-ho amb detall, Costes ha encarregat un estudi de les dinàmiques del litoral. Els resultats es tindran abans d’un any. “Si són qüestions puntuals, afegint sorra n’hi haurà prou. Si és un tema estructural, haurem de prendre decisions estructurals”, ha avançat. Entre aquestes darreres, una possibilitat és construir espigons submergits en paral·lel a la línia de la costa per frenar l’onatge i retenir la sorra.

Amb tot, Espanya ha assegurat que en un escenari de canvi climàtic “no es pot treballar en contra de la natura”. “No té sentit posar sorra permanentment en platges que sabem que seran regressives”, ha exemplificat. En la seva opinió, en alguns casos l’opció més eficient serà fer un retranqueig de les infraestructures, com ara passejos, per deixar més espai a la platja i al mar. En altres llocs on hi hagi cases a primera línia de mar, com a Altafulla, creu que els plantejaments s’hauran de fer a més llarg termini. “Els ajuntaments s’han de mentalitzar, perquè tenen instruments urbanístics per tal que a mitjà i llarg termini es puguin reubicar” les construccions, ha especificat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia