Societat

S’elimina la reserva de places lliures en residències per fer aïllaments covid

La Generalitat també deroga l’aportació econòmica vinculada a aquesta mesura

Es canvien els protocols i els residents positius podran rebre visites amb cita prèvia

La Generalitat ha eliminat la reserva de places lliures en residències per fer aïllaments per covid i l’aportació econòmica vinculada. Els Departaments de Salut i Drets Socials han pres una sèrie de mesures per adaptar el funcionament de les residències i altres centres a la situació actual de la pandèmia. Els canvis s’han plasmat en un decret que estableix que a partir d’aquest divendres es deroguen diversos punts de decrets anteriors, entre ells el que establia una reserva de places lliures en centres de gent gran i discapacitat per aïllar positius per covid. D’altra banda, també s’elimina un altre apartat d’un decret que establia que els centres rebien uns imports addicionals per plaça ocupada per tal de fer front a costos addicionals.

Sobre la reserva de places, no només s’elimina la necessitat de fer aquesta reserva sinó també l’apartat que establia que aquests centres percebien el 85% del preu mitjà ponderat que estableix la cartera de serveis socials mentre haguessin de mantenir lliures les places.

També decauen diversos articles de decrets impulsats durant la pandèmia que establien increments mensuals addicionals per plaça, destinats a reforçar el personal d’atenció directa, la compra d’EPI i a la intensificació de les mesures addicionals d’higiene relacionades amb la covid-19, entre d’altres.

Sense aïllaments individuals

Pel que fa al protocol d’actuació, els Departaments de Salut i Serveis Socials concreten en una nota informativa que a partir d’ara el document de referència serà el Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel coronavirus SARS-CoV-2. Aquest estableix que els residents amb resultat positiu “no hauran de fer aïllament a la seva habitació, sinó que podran compartir activitats grupals en espais comuns amb altres casos confirmats”, com ja estava passant, i rebre visites de familiars amb cita prèvia. Tampoc faran quarantena individual a l’habitació els contactes estrets.

El text estableix que els residents hauran de fer aïllament durant cinc dies si són cas confirmat de covid-19 amb malaltia lleu o asimptomàtica. Un resultat negatiu finalitza l’aïllament. Si al cinquè dia es manté el positiu, es faran TAR seriats cada 24 o 48 hores fins a la negativització. En el moment del negatiu acabaria l’aïllament i en tots els casos al desè dia. El document especifica però que aquesta aïllament no ha de ser individual a l’habitació.

Els positius podran rebre visites de familiars però amb cita prèvia, un màxim de dos persones i s’hauran de fer en un espai individualitzat per al resident i els seus familiars, que hauran de reforçar les mesures de protecció amb mascareta FPP2.

Pel que fa als contactes estrets, se’ls hauran de fer proves PCR els dies 3 i 5 per detectar possibles infeccions asimptomàtiques. Durant el període en que siguin considerats contactes estrets podran rebre visites de familiars o amics tant a l’interior com a l’exterior, sempre i quan el resultat sigui negatiu.

El document estableix que en casos excepcionals en què es produeixi un risc per a les persones residents, els centres podran rebre instruccions addicionals destinades a controlar un brot o podran tancar-se completament als visitants, seguint indicacions de l’autoritat sanitària.

La nota informativa afegeix que en cas de sospita de cas i possible brot, el centre ho comunicarà a l’àrea bàsica de salut de referència. A més, continua vigent la possibilitat de traslladar persones a centres de referència però concreta que aquesta serà una mesura “excepcional”.

Per últim, recomanen mantenir cribratges amb TAR als professionals, voluntaris i estudiants en pràctiques mitjançant autopresa de mostres nasals.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Antiràbica obligatòria per a gossos i gats

societat

En marxa l’Estratègia Delta

Front comú per ampliar l’hospital del Vendrell
societat

Front comú per ampliar l’hospital del Vendrell

Urbanisme posa condicions al projecte eòlic Galatea

GIRONA

L’avortament farmacològic s’amplia fins a les 14 setmanes

Barcelona

Jaume Giró diu que Olot tindrà variant el 2028

La Vall de Bianya

Renfe reforça a la tarda l’Avant de Barcelona a Figueres

GIRONA

Critiquen que el jutjat ha “trossejat” la causa de les càrregues de l’1-O

girona

Girona promou l’ús del bus urbà a la ciutat

girona