Medi ambient

El con intern del volcà de La Palma col·lapsa sobre ell mateix

L’elevació del terreny i l’emissió de gasos presagia l’erupció encara té molta corda

La lava ha arrasat 908 hectàrees i destruït 2.162 edificacions

El con intern del volcà de l’illa canària de La Palma ha col·lapsat sobre ell mateix aquest dimarts a la tarda, poc abans de les set, segons ha informat l’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan).

Els experts adverteixen que el con volcànic format per l’erupció que va començar el passat 19 de setembre a la Cumbre Vieja es modifica contínuament pel pes del material magmàtic. L’última ruptura es va produir ahir a la tarda, i va provocar una gran emissió de lava.

El comitè científic que monitora l’evolució de l’erupció ha apuntat avui que l’elevació del terreny al voltant del centre eruptiu a Cumbre Vieja, de 10 centímetres en les últimes hores, i les altes taxes d’emissió de diòxid de sofre (40.800 tones segons l’última mesura) fan preveure que el volcà encara té molta corda.

La deformació del sòl que preocupa els experts podria anticipar un augment del canal de lava o l’obertura o tancament d’algun punt d’emissió, sempre dins la zona d’exclusió, segons ha explicat la directora a Canàries de l’Institut Geogràfic Nacional espanyol, María José Blanco. Almenys així ha passat en dues ocasions durant el procés eruptiu iniciat al setembre.

De moment, la major emissió de lava després dels successius canvis del con principal repercuteix en la colada primigènia, la que va travessar Todoque i en una altra que va avançar pel sud de la muntanya de la Laguna, i que té el front a uns 120 metres de la mar.

El front de la colada que ha arribat al casc urbà de La Laguna tendeix a unir-se amb aquella, a l’espera de comprovar si les aportacions de lava dels últims dies la fan avançar amb més rapidesa i en quina direcció, del que depèn que hi hagi més o menys habitatges sepultats.

La colada més recent, la que baixa per Las Manchas, s’ha aturat a uns 150 metres d’una planta fotovoltaica, a 250 metres d’unes cases a la zona del Corazoncillo i a uns 600 metres del cementiri.

Segons l’últim càlcul del sistema europeu de satèl·lits Copernicus, l’erupció ha arrasat 908,2 hectàrees, ha destruït 2.162 edificacions i n’ha afectat 124 més.

La sismicitat també és un indicador del vigor del volcà. En els últimes hores s’ha intensificat l’activitat a profunditats superiors als 20 km. De fet, s’ha localitzat un moviment de magnitud 4,8 a Fuencaliente, amb epicentre a 34 km de profunditat i d’intensitat IV. És el segon registre més alt des de l’inici del procés eruptiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia