Societat

Polèmica pels greus aldarulls del macrobotellot

Per Colau, la trobada de 40.000 joves que va acabar amb nombrosos actes vandàlics i més de 40 ferits ha traspassat “totes les línies vermelles”

L’oposició en fa responsable l’alcaldessa

En vista de la gravetat dels aldarulls del macrobotellot que es va celebrar a la plaça d’Espanya i a l’avinguda de Maria Cristina de Barcelona la nit de divendres a dissabte, ahir es va posar en marxa un dispositiu policial nou i reforçat per intentar evitar que la festa tornés a desembocar en una batalla campal. L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va assegurar que la trobada de 40.000 joves que va acabar amb 43 ferits –tretze dels quals, per lesions d’arma blanca–, destrosses i actes de pillatge havia traspassat “totes les línies vermelles” i que ja no es tractava d’“una qüestió d’incivisme, sinó d’ordre públic”. És per això que va demanar al Departament d’Interior que els Mossos d’Esquadra lideressin un reforç policial preventiu perquè no es repeteixin episodis tan “inadmissibles” com els de divendres. L’oposició, però, va carregar durament contra la seva gestió.

La CSIF, el sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana, va criticar ahir la falta d’agents mobilitzats per fer front al botellot i va demanar la dimissió de Colau pel “terrorisme urbà” que es va viure a la ciutat. Els grups d’ERC i JxCat a l’Ajuntament també van criticar la “lentitud” i la “incompetència” del govern municipal i van assegurar que la ciutat se’ls “escapa de les mans”. Pel primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, en canvi, els disturbis “sobrepassen” les competències de la Guàrdia Urbana, de manera que també va reclamar més recursos.

Al matí, el tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, va defensar que el dispositiu policial havia previst la situació, però va deixar clar que una cosa era preveure-la i una altra, poder-la evitar: “Amb 40.000 persones i l’actitud d’alguns, calia molta ponderació respecte a l’actuació [policial].” Batlle va valorar que s’hagués aconseguit que els aldarulls no s’escampessin per la ciutat i va assegurar que molts dels assistents es disposaven a “fer activitats incíviques”, com va passar a Bellaterra la setmana passada. Per justificar-ho, va recordar que, entre els 43 ferits, n’hi ha tretze amb lesions per arma blanca, cosa que és “molt preocupant”. Per Colau, el que va passar la nit de divendres a dissabte no té res a veure ni amb la Mercè ni amb l’incivisme, sinó que és un “salt d’escala” tant pel que fa al nombre d’assistents com al nivell de “vandalisme i pillatge”.

Danys i destrosses

L’espiral de violència en què es va convertir la concentració de 40.000 joves va provocar nombrosos danys materials, entre els quals destaquen la destrossa de la façana de vidres del Palau de Congressos de Fira de Barcelona, i també danys i robatori de gènere en diverses botigues de la zona. Així mateix, es van cremar cotxes, motos, arbres i contenidors. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 34 persones. Els incidents més greus van començar a quarts de tres de la matinada de dissabte, quan un equip sanitari atenia un ferit per arma blanca protegit per efectius de la Guàrdia Urbana i aquests agents van ser atacats per un grup de joves. Els aldarulls no van acabar fins a les vuit del matí.

LES XIFRES

43
ferits
hi va haver en el macrobotellot de Barcelona la nit de divendres a dissabte.

LES FRASES

S’han traspassat totes les línies vermelles, ja és un tema d’ordre públic
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
Amb 40.000 persones i l’actitud d’alguns, calia molta ponderació
Albert Batlle
tinent d’alcaldia de seguretat
40.000
joves
es van aplegar a la plaça d’Espanya i a l’avinguda de Maria Cristina el segon dia de les festes de la Mercè.

Treballar per saber què s’hi amaga i posar-hi remei

La setmana passada, els botellots a la UAB van acabar amb danys per valor de 50.000 euros i dues denúncies per agressions. La nit de divendres a dissabte, a Barcelona, la cita va escalar tant pel que fa al poder de convocatòria com al nivell de violència que s’hi va veure. Més enllà de deixar clar que en moltes mobilitzacions hi ha grups de persones que tenen com a objectiu rebentar els actes i cometre vandalisme, es comença a posar sobre la taula què passa amb aquesta generació de joves que només fan que encadenar crisis –primer, l’econòmica; ara, la sanitària– i han vist amb la pandèmia com se’ls negava l’oci i la relació social, elements bàsics per al seu desenvolupament, a més de culpar-los dels successius brots.

La secretària general d’Administració de Seguretat del govern, Sonia Andolz, assenyalava ahir que s’haurà de treballar per “conèixer les diverses causes dels comportaments que veiem”. Les solucions “s’han d’abordar des de diversos àmbits, no només el policial”, deixava clar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia