Salut

Salut modifica l’estratègia: més precisió i menys ‘vacunòdroms’

Intervindrà en alguns barris de Barcelona i altres zones amb baixa cobertura vacunant al carrer i sense cita

Divuit persones en seguiment per un error de vacunació a Badalona

Els centres de vacunació massiva distribuïts pels pavellons i recintes firals del país han fet un gran servei, però ja fa setmanes que presenten un aspecte força buit. Ara, amb un 81,8% dels majors de dotze anys amb la primera dosi i un 78,2% amb la pauta completa, cal buscar noves aproximacions cap a aquesta cinquena part de la població que encara no ha rebut la punxada. D’aquí que en els pròxims dies es comenci a plantejar el tancament d’alguns d’aquests grans espais i s’obrin nous equips de vacunació mòbils per ampliar la protecció de la població amb accions més dirigides i específiques.

Un exemple paradigmàtic és el que passa a Barcelona, on la diferència d’adhesió a la vacuna és molt variable en funció dels barris i amb una clara influència del component socioeconòmic. Mentre que a les Corts i Pedralbes la vacunació supera el 72%, a Ciutat Meridiana i a la Mina no arriba al 60%. I la situació és encara pitjor al Raval Sud, on només el 48,7% dels ciutadans s’han vacunat. Una diferència de 23 punts que, tot i anar a la baixa (al juny eren 30), es vol combatre amb més reforços.

Salut i l’Ajuntament aposten per intensificar la vacunació sense cita prèvia i amb una sola dosi, gràcies a la vacuna de Janssen, en punts mòbils instal·lats a places i carrers de pas als barris on s’ha detectat una menor cobertura, que obriran durant els mesos de setembre i octubre. Aquesta estratègia ja s’havia començat a implementar fa unes setmanes però ara s’intensificarà en més punts a la recerca de grups vulnerables o amb dificultats per accedir a la campanya de vacunació general, als quals només es demanarà una identificació.

La secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, remarca la importància de fer un “bon diagnòstic” i una “acció quirúrgica” en aquesta fase de la campanya de vacunació. D’aquí que Salut també es plantegi obrir punts de vacunació als instituts on detecti una baixa cobertura entre els alumnes.

Combinació errònia

A mitjans d’agost, 18 persones que havien de rebre la segona dosi de Moderna van ser punxades per error amb el compost d’AstraZeneca en un centre de vacunació de Badalona. Salut diu que es tracta “d’un cas aïllat” en un context de més de deu milions de dosis administrades en poc temps, i remarca que no hi ha “cap problema” per a la salut dels afectats ni en l’eficàcia de la pauta. La combinació d’aquestes dues vacunes, però en ordre invers, ja havia estat aprovada arran de la limitació de la vacuna d’Oxford. Amb tot, Salut farà controls als afectats per comprovar la seva resposta immunitària.

LA FRASE

Anirem replegant els punts de vacunació massiva a poc a poc perquè ja han deixat de tenir sentit
Josep Maria Argimon
Conseller de Salut

Poca incidència de contagis als casals d’estiu

La incidència de casos de Covid-19 entre els monitors i infants de les activitats de lleure educatiu de l’estiu ha estat del 0,54%. Unes xifres que. segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, demostren que “s’han extremat els protocols” i que les activitats s’han fet amb les mesures necessàries. Segons va precisar el conseller, en els grups d’edat on es troben majoritàriament monitors i infants, la incidència ha estat del 4,45%, nou vegades superior. Per la seva part, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va destacar en una roda de premsa que el nombre d’activitats que s’han dut a terme aquest estiu pràcticament és el mateix que abans de la pandèmia. Durant l’estiu, s’han fet 8.521 activitats de lleure educatiu arreu de Catalunya, amb un total de 441.521 joves i infants que hi han participat.

Per augmentar la seguretat del lleure educatiu i frenar l’augment de contagis al juliol, amb la cinquena onada, es van començar a fer els tests a les farmàcies per als monitors i els infants de 10 a 15 anys que participessin en casals o colònies, com es demanava des dels moviments associatius. En el marc d’aquests cribratges es van fer prop de 40.000 tests d’antígens. El conseller de Salut va assenyalar ahir que els resultats de la iniciativa amb el lleure educatiu haurà de servir per implantar els tests a les farmàcies per als contactes estrets de persones que tinguin la Covid-19 en l’entorn escolar, un protocol publicat recentment i que es comença a aplicar amb l’inici del curs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia