Societat

la crònica

De Sant Antoni al cel

Fins a quatre vegades, Ada Colau va posar ahir com a exemple de la Barcelona que vol el barri de Sant Antoni, on la trama urbana ha canviat amb el desenvolupament d’una superilla que es basa en un principi molt simple: fer fora els cotxes per donar pas al ciutadà. La persona com a centre de la ciutat i no la màquina de motor contaminant.

L’alcaldessa Colau va comparèixer ahir al Col·legi de Periodistes de Catalunya, en la trobada anual de l’Alcaldessa Respon, i ho va fer poques hores després que a l’Ajuntament s’hagués constituït el Consell Assessor per la Superilla Barcelona, que vol estendre el model de Sant Antoni a bona part de l’Eixample. En la seva intervenció, la primera regidora dela ciutat va deixar clar que no hi ha retorn. Els blocs de formigó que han aparegut a molts carrers de Barcelona, solució provisional per guanyar espai per al ciutadà, desapareixeran en un futur per donar pas a una ordenació definitiva de l’espai amb el vianant de protagonista.

“Al barri de Sant de Sant Antoni els veïns estan molt contents i els comerciants, també, perquè els va millor que mai”, va explicar Colau, que assegura que en molts barris de la ciutat els demanen que s’apliqui aquest model urbanístic. “El problema no és el cotxe, és el seu sobredimensionament, perquè no pot ser que en una ciutat on només el 20% dels desplaçaments es fan en cotxe aquest vehicle ocupi el 60% de l’espai”, va dir l’alcaldessa Colau.

Aquest és el model de la ciutat de futur d’Ada Colau, que va haver de respondre, sobretot, a la preocupació ciutadana per l’estat actual de Barcelona a causa de l’impacte de la Covid-19, que ha paralitzat tantes activitats. L’alcaldessa va assenyalar el mes de maig com el principi de la recuperació, que ha de venir capitanejada pel rellançament de l’activitat firal de la ciutat, emblema i mirall del grau d’emprenedoria de Barcelona. Al maig se celebrarà la fira d’Alimentària i al juny serà el moment pel retorn del Mobile World Congrés, que amb la seva suspensió de l’any passat va marcar l’inici de la paralització de la ciutat. També al juny es durà a terme la fira sobre l’audiovisual, l’ISE, que per primer cop es farà a Barcelona després d’abandonar Amsterdam. Colau va assegurar que durant la pandèmia la Fira no ha deixat de treballar amb l’objectiu de reprendre l’activitat com abans millor.

Economia i cultura. Colau va subratllar la necessitat de reorientar el model turístic de Barcelona, fugint de la fórmula turística de sol i platja que atrau un tipus molt concret de visitant, per potenciar una oferta dirigida a un visitant amb més poder adquisitiu basada en la cultura i la ciència. “És un win-win per a la ciutat i per a la gent de cultura”, va dir abans de criticar el que considera que ha estat un abandonament per part de la Generalitat d’aquest sector estratègic.

La líder dels comuns a Catalunya va dirigir diverses crítiques de calat al govern de la Generalitat, en matèria d’habitatge, per exemple, si es va situar així en un clar to de la campanya electoral que comença avui. Colau es va mostrar partidària, de forma clara i oberta, d’un pacte a tres a la Generalitat que impliqui el seu partit, Esquerra Republicana i el PSC. “En cap cas acceptarem una proposta de govern que pretén Esquerra amb Junts per Catalunya”, va afirmar categòricament.

L’alcaldessa Colau va subratllar que a les eleccions del 14 de febrer ningú no obtindrà majoria absoluta i que farà falta un pacte a tres bandes per formar govern. “Necessitem una nova Generalitat que faci polítiques en plural. Catalunya necessita una etapa de diàleg de les esquerres”, va reivindicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia