Societat

El govern de Girona proposa que enguany tampoc no hi hagi comptes participats

S’argumenta que la reforma del sistema dels pressupostos de barri no acabarà fins a finals d’any i que el context de pandèmia dificulta el procés

El govern de Girona planteja que aquest 2021, per segon any consecutiu, la ciutat no tingui pressupostos participats. El regidor de Participació, Martí Terés, explica que aquesta és la proposta del govern gironí per al pressupost del 2021 però que podria canviar depenent dels acords als quals es puguin arribar amb l’oposició per aprovar-los –la idea de JxCat i ERC, segons van expressar en el ple de la setmana passada, és dur el pressupost al ple del febrer–. “La nostra proposta d’entrada és que veiem difícil que aquest any hi hagi pressupostos participats per dos motius: perquè no tenim a punt la reforma del sistema i perquè amb el panorama actual de pandèmia seria bastant complicat tant fer el procés d’assemblees com dur a terme alguns projectes”, explica Terés. De fet, la pandèmia i el fet d’estar al mig de la reforma del sistema ja van ser els dos arguments usats l’any passat per decidir suspendre els pressupostos participats, que inicialment sí que estaven inclosos en el pressupost municipal del 2020.

Un sistema qüestionat

Els pressupostos participats de barri es van implantar a Girona el 2013. Han estat molt qüestionats per motius com ara la baixa participació que s’ha aconseguit i la lenta execució dels projectes. A principis del 2020 es va obrir el procés per reformar-los. Un estudi del catedràtic de la UdG Quim Brugué va servir per fer la diagnosi i detectar els principals punts a debatre: els pressupostos participats han de servir per fer actuacions puntuals o d’altres de més ambicioses?; han d’estar adreçats a la ciutadania a títol individual o a les entitats organitzades?; s’ha de mantenir el model per barris o fer propostes per a tota la ciutat?; han de seguir sent anuals o passar a ser cada dos, tres o quatre anys?

A la tardor hi va haver la fase participativa de recollida de propostes. Se’n van rebre 38. Molt bona part provenien d’entitats veïnals, que han estat sempre un element clau i el motor del sistema, però també n’hi havia de ciutadans particulars.

Propers passos

La intenció és obrir en aquest primer trimestre del 2021 el procés de posada en comú de les propostes per tal de decidir el nou model, que després els tècnics plasmaran en un nou reglament.

Segons va explicar el mes passat, Terés calcula que cap a l’estiu es podrà disposar d’una proposta de reglament, que després es presentarà a tots els implicats per comprovar que recull el que s’hagi decidit entre tots. Després vindrà l’aprovació pel ple. Tot plegat se n’anirà a la tardor del 2021, molt més enllà de la previsió inicial, que era tenir el reglament aprovat abans de tancar el 2020.

LA FRASE

M’agradaria que es fessin, però ho veig molt difícil perquè no ho tenim a punt i pel panorama actual
Martí Terés
regidor de participació de l’ajuntament de girona

LA XIFRA

1,2
milions
és la partida del pressupost municipal que s’havia destinat els últims anys als comptes participats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona