Societat

El sector turístic reclama al Govern ajudes directes, un IVA turístic reduït i flexibilitat per acomiadar treballadors

Els representants de les empreses demanen mesures “urgents” per “salvar” el sector

El sector turístic ha proposat al Govern l’aprovació d’un paquet de més de vint mesures per “salvar” el turisme. En concret, ha reclamat una línia d’ajudes directes a fons perdut per garantir la “supervivència” de les empreses fins a la “reactivació” del sector, així com ajudes públiques per poder fer front al pagament dels lloguers. El sector també ha demanat eliminar les restriccions de viatge, establir un IVA turístic reduït i accelerar el pla de vacunació. Un cop es reactivi el turisme, les associacions empresarials han demanat poder acomiadar els treballadors sense haver de tornar l’import total de les quotes de la Seguretat Social que han deixat de pagar durant els ERTO.

Els representants de les empreses del sector a Catalunya es van reunir aquest dimarts amb el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, per plantejar-li l’aprovació d’aquestes mesures i traslladar-li el seu “malestar i preocupació” per la manca de mesures.

El sector considera que les línies d’ajudes aprovades per un import de 31 milions d’euros són “totalment insuficients” per garantir la supervivència de les empreses en un context de “paràlisi de l’activitat”. Per altra banda, les ajudes anunciades recentment destinades a les pimes de menys de 50 treballadors amb un ERTO condicionen la inversió al manteniment de l’ocupació durant un any.

En aquest sentit, els empresaris turístics han sol·licitat poder dur a terme acomiadaments sense haver de tornar l’import total de les quotes de la Seguretat Social que s’han deixat de pagar durant els ERTO.

El sector també ha reclamat subvencions i ajudes públiques per poder fer front al pagament dels lloguers; garantir l’accés de les pimes i els autònoms a les diferents línies públiques de finançament; establir un IVA turístic reduït per a les empreses del sector, i garantir l’accés de les pimes i microempreses a les ajudes dels fons europeus.

En matèria de mobilitat, el sector ha reclamat eliminar les restriccions de viatge i substituir els tests PCR per viatjar per tests d’antígens, igualment “eficaços i fiables”. Així mateix, han demanat establir un passaport sanitari i corredors sanitaris amb altres destinacions; que la Generalitat subvencioni una assegurança de viatge internacional; accelerar el pla de vacunació, i adoptar de manera “urgent” mesures per reactivar el consum de viatges.

Per altra banda, el sector també ha demanat suspendre l’aplicació de l’impost sobre les estades en establiments turístics fins al 31 de desembre. En qualsevol cas, les associacions empresarials han reclamat que aquesta taxa es destini “íntegrament” a la promoció i desenvolupament de les activitats i destinacions turístiques.

Així mateix, les entitats del sector han demanat impulsar una campanya de promoció de les destinacions catalanes per a la reactivació del turisme de manera coordinada amb el sector privat. En aquest sentit, han reclamat més col·laboració público – privada per establir estratègies de futur per un turisme sostenible.

El sector també ha reclamat facilitar la recuperació de l’activitat de creuers; eliminar la prohibició de celebrar congressos; augmentar la inversió en digitalització; traslladar missatges positius sobre el turisme i treballar per a la recuperació de la connectivitat aèria internacional de l’aeroport del Prat. “És absolutament necessari i urgent posar en marxa aquestes mesures, ja que d’aquestes en depèn la supervivència d’un sector que porta pràcticament un any paralitzat i sense ajudes reals per donar resposta a la greu situació que està vivint”, ha assegurat el president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), Martí Sarrate.

A la reunió hi van participar el president d’ACAVe, Martí Sarrate; la gerent d’ACAVe, Catalina Tur; el president de la Taula Gironina de Turisme, Jordi Martí; el president d’APARTUR, Enrique Alcántara; la gerent d’APARTUR i Federatur, Silvia Pastor; el president de ConfeCat, Santiago García – Nieto; el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre; el secretari general de ConfeCat i director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals; el president de Federatur, David Riba; la vocal de la junta directiva d’ACPET, Maribel Vela; el president d’ATA, Luís Parera; la presidenta de Costa Brava Sub, Miriam Prat; el president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra, i el president de Parcs Aquàtics de Catalunya, Josep Maria Cama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona