Salut

Col·legis de sanitaris veuen urgent un confinament total

Metges i infermers alerten de la situació límit del sistema

Argimon avisa que la variant britànica farà allargar les restriccions

Nous ajuts a autònoms, pimes i persones en ERTO amb pocs ingressos

Els col·legis oficials dels professionals de la salut de Catalunya van fer ahir una crida conjunta a les administracions, especialment a l’espanyola, perquè a Catalunya es decreti un confinament total i estricte, acotat en el temps, que serveixi per pal·liar la situació de tensió en què es troba el sistema sanitari.

Metges, infermers, odontòlegs, veterinaris, farmacèutics, psicòlegs, podòlegs, fisioterapeutes i treballadors socials van unir veus per reivindicar aquesta mesura. Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, que ahir ja plantejava el tema en aquestes planes, va ser qui va anunciar a les xarxes la proclama conjunta: la necessitat de tancar la gent a casa. Un confinament domiciliari que, segons els professionals, s’hauria de complementar amb ajudes “justes” als sectors més afectats per aquest tancament. Padrós va reconèixer que decretar el confinament domiciliari ultrapassa les competències de la Generalitat, per la qual cosa va instar el govern espanyol a fer-ho, i també li va demanar que assumeixi el gros de les ajudes. “No som rics, però tampoc som pobres”, va subratllar.

Tot i les tímides millores en la cadena de contagis, els sanitaris expressen la preocupació per la tensió als hospitals, que, en paraules de Padrós a TV3, a causa del degoteig constant de casos greus de les últimes setmanes, “estan vorejant el col·lapse”. I és que molts hospitals estan deixant d’atendre altres afeccions per la saturació de llits i espais de Covid-19, segons Padrós, “especialment en la vigilància intensiva”, que s’està acostant “perillosament” als rècords de la primera onada, amb tot el que això comporta, tenint en compte que els professionals estan exhausts “físicament i psicològicament”, va postil·lar. En aquesta línia, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va advertir que, “si les condicions es tornen a alterar, és molt probable que superem els 1.000 pacients de Covid ingressats a les UCI d’aquí a deu o dotze dies”.

Des de Salut, el secretari de Salut Pública, Josep Argimon, va expressar encara una altra preocupació en el marc de la pandèmia, i és la incògnita sobre l’abast que pot acabar tenint la variant britànica. Segons Argimon, aquesta soca, la penetració de la qual encara és difícil d’avaluar, “podria canviar el panorama” dels propers mesos a Catalunya. En tot cas, el responsable de Salut Pública es va mostrar convençut que la variant obligarà a mantenir les restriccions.

Mentrestant, ahir continuava augmentant el nombre d’ingressos als hospitals, 105 persones més i 16 més en llits d’UCI, on ja n’hi ha 675. Alhora, les xifres epidemiològiques van continuar la seva lenta millora, amb una velocitat de transmissió a la baixa que ja encadena dos dies per sota de l’1, concretament en el 0,92, i una caiguda gairebé imperceptible, de dos punts, del risc de rebrot, fins als 601.

Paquet d’ajudes

En vista d’aquest panorama, la Generalitat va anunciar que està enllestint una nova partida d’ajuts directes per als sectors més afectats per les restriccions, amb la novetat que, a més dels autònoms i les pimes, se’n podran beneficiar també els treballadors que estiguin sota un règim d’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) si tenen ingressos baixos o volen formar-se.

Així es va saber després que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, es reunís amb els consellers d’Empresa i de Treball, Ramon Tremosa i Chakir el Homrani, respectivament, per ultimar els ajuts. De moment, se sap que tindran caràcter trimestral, i està previst que se’n detalli el disseny avui, per bé que caldrà consensuar la mesura amb els agents socials. El govern va anunciar que, per dotar aquest paquet d’ajuts, es farà un “esforç pressupostari extraordinari” per disposar de crèdit suficient per cobrir la partida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia