Educació

El polar, a sobre de la bata

A Ponent, al fred s’hi sumen els episodis de boira, que fan baixar la temperatura

L’alumnat té a classe roba d’abric per usar quan cal

Les escoles concertades han d’assumir la pujada de la factura de la calefacció

A Tàrrega el fred ha trigat a arribar, però ja des de la setmana passada es troben amb temperatures de dos graus a les nou del matí, quan obren les portes de les escoles. Hi ha dies que el fred es combina amb la boira, tot i que la climatologia ha estat fins ara força benigna, i la manca de sol accentua encara més la sensació de fred. I la roba d’abric es fa imprescindible les estones que cal obrir les finestres per ventilar, tot i que va a criteri de cada alumne. “Ja al principi de curs, i preveient l’arribada del fred, vam recomanar a les famílies portar una peça còmoda d’abric, tipus polar, que els alumnes es posarien de manera lliure sobre la bata quan tinguessin fred. És una peça més que es té de forma habitual a l’aula, i les famílies van entendre perfectament que era per una qüestió de seguretat.” Així ho explica Mireia Sendra, tutora de P-5 a l’escola Pia de Tàrrega i responsable de comunicació del centre, que assenyala que, de moment, l’adaptació a les mesures de ventilació no està representant un problema especial per als alumnes ni per als docents.

Aquest centre d’una línia, que imparteix classes al bell mig de la ciutat en els nivells d’infantil, primària i secundària, ha optat per mantenir les finestres permanentment obertes i deixar la ventilació creada per quan les aules estan buides. “Per temes d’acústica, és difícil tenir les portes sempre obertes”, diu. Portes i finestres s’obren deu minuts abans de començar les classes, a les nou del matí, i quan els alumnes surten al pati. Tots els espais que ocupa l’alumnat són exteriors, inclosa la sala polivalent que abans es feia servir com a gimnàs i ara s’ha reconvertit en aules –l’educació física es fa al pati. Algunes aules tenen orientació al nord i d’altres, al sud, on reben més sol. Només quatre o cinc dies des que va començar el curs s’han viscut episodis de boira persistent.

Les finestres obertes, òbviament, fan baixar la temperatura a l’interior de les aules si a l’exterior és baixa, i això repercuteix en la despesa en calefacció. Com a centre concertat que és, l’escola Pia s’ha de fer càrrec de l’increment de la despesa. “Fins la setmana passada, no vam tenir realment fred i és aviat per veure quin sobrecost tindrem. Això ho veurem en la factura del gener o el febrer”, assenyala Sendra. De moment, les finestres obertes no han provocat problemes de salut en l’alumnat ni el professorat, que està també a classe amb roba d’abric. No s’han vist més constipats, i el fet que els docents que ho han demanat usin micròfon per impartir classe ajuda a no castigar tant la gola. “Ens anem adaptant a tots els protocols. No ha estat dificultós i a Tàrrega ja estem acostumats al fred. Potser el més feixuc va ser la falta de previsió del Departament d’Educació i els canvis de protocol durant l’estiu, abans de començar el curs, però la bona voluntat de tothom fa que tot tiri endavant”, conclou Sendra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia