Societat

Patrimoni

La joia de la corona, a cara o creu

Un sorteig resol l’empat entre dos projectes per refer el castell d’Hostalric

El president dels arquitectes gironins hauria preferit un debat del jurat

Una inversió que podria superar els dos milions s’ha triat per sorteig. És el que ha passat a l’hora de definir el projecte de rehabilitació del castell d’Hostalric, el símbol del municipi. Entre la quarantena de propostes presentades, se’n van escollir sis de finalistes. I d’aquestes sis, dues van empatar a 93 punts. Per unanimitat, el jurat va decidir desfer l’empat amb un sorteig. Que l’atzar definís el vencedor del concurs podria haver passat algun cop, però el president del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Girona, Marc Riera, diu que no en té constància.

L’alcalde, Nil Papiol (Sumem), admet que la solució no el satisfà, però que la dotzena de membres del jurat van prendre les decisions durant el procés “de manera unànime”. Després de l’empat dels projectes Esqueix i Vellut, el jurat va demanar reunions per separat amb els seus autors. “L’objectiu era resoldre els dubtes que teníem sobre els subministraments elèctrics, l’ascensor o la coberta. Com que no va poder ser, vam decidir fer el sorteig [una urna i dues paperetes], cosa que permet la llei estatal de contractes públics [el punt 2.d de l’article 147]”, afirma.

Roger Such i Ariadna Perich van elaborar el projecte Vellut, el desafortunat en el sorteig que va tenir lloc a l’ajuntament el 12 de juny. Such troba “surrealista” que el procediment hagi acabat en un sorteig. “Hi ha propostes tècniques i s’intervé en un monument que és un BCIN (bé cultural d’interès nacional). Això és indigne de la professió”, explica el barceloní.

En el jurat hi ha el secretari de l’Ajuntament, Carles Mitjà, que va avalar el sorteig, i representants de la Diputació i de la Generalitat. Algun dels integrants del jurat ha preferit no donar detalls sobre la tria d’un sorteig. És insòlit que en concursos d’arquitectura hi hagi empats. “Aquest tipus de concursos que requereixen tant d’esforç per part dels participants i que no es resolen amb criteris automàtics haurien de poder resoldre els empats a través del debat entre experts del jurat, tot i la legalitat del sorteig”, explica el president del COAC a Girona, Marc Riera. El COAC té 890 arquitectes col·legiats a la demarcació i 10.784 al país.

Segons ha informat l’Ajuntament, el projecte escollit, Esqueix, és el format per la unió temporal d’empreses (UTE) de l’equip de José María Sánchez García i l’equip d’Adriana i Víctor Vázquez Balló. “El seu projecte proposa actuacions puntuals sobre el cavaller que només afecten alguns paraments verticals i respecten la volumetria de totes les sales.”

En el ple de dilluns, l’equip de govern, de Sumem (8 regidors), va aprovar l’adjudicació del projecte escollit a l’atzar (100.058,82 euros, incloent-hi l’IVA). Ahir els autors van visitar les instal·lacions de la fortalesa i del cavaller, on se centrarà bona part de les obres. Els sis finalistes rebran 3.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia