Salut

Salut inverteix 81 milions per accelerar plans previstos i la gestió de nous equipaments durant la pandèmia

L'execució d'obres serà un 40% inferior a l'inicialment previst al pla economicofinancer del 2020

 L'epidèmia de la covid-19 ha fet que el Departament de Salut accelerés alguns plans previstos i la inversió en nous equipaments per valor de 81,4 milions. Del total, 32 milions s'han destinat a inversions no previstes, com llits d'UCI, llits d'hospitalització, lliteres i suport amb bombes d'infusió. La resta a plans previstos en atenció primària: 1,3 milions del pla de millora (ecògrafs, electrocardiògrafs, etc.) i 46 milions del pla específic de suport a la renovació tecnològica PeRT (respiradors, monitors, desfibril·ladors i, entre d'altres, equips de subministraments ràpids). A més, s'han invertit 1,2 milions previstos en el Pla d'inversions en infraestructures de Salut (PAIS). Les obres però patiran un retrocés del 40% de l'inicialment previst.
El Pla de confort i resolució de l'atenció primària està dotat de 30 milions en el període 2019-2022. L'objectiu d'aquest és corregir les deficiències dels centres relacionats amb l'espai i renovar el mobiliari, així com adquirir nous equipaments sanitaris que millorin el procés assistencial. Per a finançar-ho, el Servei Català de la Salut utilitzarà els Acords Marc vigents, establirà convenis amb les entitats proveïdores titulars dels centres i impulsarà nous concursos d'equipament.

El pressupost per aquest primer any (juny 2019-juny 2020) era de 10 milions, el segon i tercer any el pressupost havia de ser de 20 MEUR destinats a reformes i adequacions i a l'adquisició d'equipaments i canvi d'instal·lacions de l'àmbit tecnològic.

En quant a equipaments, el 2021 es realitzaran concursos per a equipaments d'especialitats de l'atenció primària (oftalmologia i rehabilitació). Actualment s'estan lliurant equipaments per un import de 3 milions.

Pel que fa al Pla específic de suport a la renovació tecnològica, s'ha vist accelerat a causa de la covid i s'ha hagut de recalendaritzar. És un pla bianual (2020-2023) dotat amb 150 milions que es destinen a la reposició d'equipaments tecnològics. A través d'aquest es dona suport econòmic als hospitals per diferents tipus de subvencions que van del 20% al 70%. La convocatòria del 2020 es farà el quart trimestre de l'any per a poder fer les adjudicacions durant el primer trimestre de l'any vinent.

Per últim, l'aturada de les obres en execució ha estat general durant els tres mesos d'estat d'alarma per al covid. Això ha fet necessari reajustar el Pla economicofinancer – PEF 2020 de Salut a Infraestructures de Catalunya, el que suposarà una execució un 40% menor de l'inicialment previst. També hi ha obres licitades i declarades desertes o amb un increment de cost i que requereixen d'un nou PEF.

Salut ha afirmat que l'objectiu és que l'impacte sobre les obres prioritzades sigui "el menor possible" i que es reprengui l'execució en la totalitat. Un 65% de les obres ja s'ha reiniciat i un 35% resten aturades pendents d'autorització de reinici.


[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia