Societat

Juristes indignats per la invitació al fiscal del Suprem

Vint entitats consideren vergonyós que l’acusador dels presos polítics faci una conferència al Col·legi d’Advocats

Indignació entre molts advocats catalans en saber-se que el fiscal del Tribunal Suprem, Javier Zaragoza, responsable de l’acusació de la fiscalia contra els presos polítics en el judici de l’1-O ha estat convidat per participar en el congrés del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB). La presència del que passa per ser un dels ideòlegs de la causa contra l’independentisme ha provocat la reacció d’una vintena d’entitats de juristes del país, que ho consideren vergonyós. A més, una comissió de l’ICAB, la de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia, ha anunciat que no participarà en el congrés de la seva pròpia entitat en protesta per la presència de qui considera “la màxima expressió i la punta de llança de la repressió de l’Estat contra els ciutadans de Catalunya i el seu govern”.

El fiscal del Tribunal Suprem té previst intervenir divendres en una de les últimes sessions del congrés, que va arrencar ahir i que se celebra de manera 100% digital, per reflexionar sobre La rellevància constitucional del ministeri fiscal, segons el programa oficial. La Comissió de Defensa lamenta la presència de Zaragoza en l’acte perquè es va convertir en un “altaveu de l’extrema dreta en defensa de la unitat d’Espanya” i la seva intervenció en el judici contra els líders independentistes “va comportar la vulneració dels drets fonamentals dels ciutadans i de les polítiques que el representen”, i va suposar que “s’intentessin validar els informes tergiversats de la Guàrdia Civil”. A més, considera que invitar-lo a un acte de l’ICAB suposa validar-ne la trajectòria i, fins i tot, retre-li homenatge.

En un sentit similar es van expressar una vintena d’entitats de juristes que senten “vergonya” per la decisió del Col·legi d’Advocats i recorden que Zaragoza també es va oposar al processament de tres militars dels Estats Units imputats per la mort del càmera José Couso l’abril del 2003, a més de la seva posició contrària al concepte de justícia universal. “Ni nosaltres, ni la ciutadania que defensem volem degans, ni col·legis professionals com aquest”, diuen en el manifest.

En conèixer les queixes dels seus afiliats, la junta de govern de l’ICAB va emetre un comunicat aclarint que “el programa i els participants de les conferències han estat dissenyats i escollits, amb plena autonomia, per les diverses seccions i comissions de l’ICAB”, un fet que a ulls de la junta fomenta “la transversalitat i la pluralitat” de l’entitat. Segons la degana de l’entitat, Maria Eugènia Gay, Zaragoza ha estat convidat per les seccions de penal i constitucional i no rebrà cap tipus de consideració d’honor ni tracte diferencial al de la resta de ponents.

LA DATA

03.07.20
divendres vinent
està prevista la conferència de Javier Zaragoza en el marc del cinquè congrés de l’ICAB.

LA FRASE

La invitació del fiscal Zaragoza a un acte de l’ICAB suposa validar la seva trajectòria i retre-li homenatge
Manifest de la comissió de Defensa de l’ICAB


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia