Societat

El comerç i la restauració pressionen per treballar

Botigues i bars de regions excloses de la fase 1 demanen poder obrir

Recel de molts negocis per les restriccions i la falta de clients a les zones amb permís

El comerç i la restauració de les sis zones sanitàries que la Generalitat no vol que dilluns entrin en la fase 1 de desconfinament –tot el país menys el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i l’Aran– pressionen l’administració per què canviï de parer. “No poder entrar en la fase 1 és una molt mala notícia. Més de 50 dies tancats i, quan comences a veure que ve la fase 1 i podries començar a enlairar-te, va i es fan enrere. Això no hi ha qui ho pugui aguantar, moltes botigues no podran fer-hi front”, explica Àlex Goñi, president de PimeComerç, la patronal de la petita i mitjana empresa. D’altra banda, però, el sector del comerç i la restauració de zones on sí que poden entrar a la fase 1 tampoc ho veuen clar. “Nosaltres vivim molt del turisme, i si no poden venir ni tan sols les persones de les altres províncies, si s’obre no surten els números”, va dir ahir Xavier Guardià, de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT) de Tarragona. Va lamentar la poca concreció de l’administració i va assegurar que la restauració i el comerç en aquesta demarcació obriran amb comptagotes, com a mínim la primera setmana, si es té en compte que només poden utilitzar les terrasses i a un 50%.

“Estem sols, les administracions ens tenen abandonats, no tenim ajudes econòmiques i van passant els dies i l’angoixa per un futur que serà molt negre creix”, manté Goñi, que valora, això sí, l’acció de molts ajuntaments que “fan el que poden, redueixen impostos i n’hi ha fins i tot que els eliminen”.

Ahir, la patronal Cecot i Retailcat, Unió d’Entitats de Retail de Cataluya, van demanar al govern de la Generalitat que digui amb contundència i abans del cap de setmana en quina fase de desconfinament s’estarà dilluns. “No poden dir-ho d’un dia per l’altre, les coses s’han de preparar”, es van queixar totes dues entitats.

Una de les àrees que si no canvien les coses tampoc podran entrar en la fase 1 és l’àrea sanitària anomenada Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès. En aquest cas, doncs, l’afectació de la Covid19 a la conca d’Òdena i Igualada, amb molts morts i infectats, ha perjudicat les altres comarques, que es veuen abocades a no avançar. “Les botigues s’estaven preparant per obrir dilluns amb tot el que suposa d’hores i despeses per poder tenir-ho tot desinfectat”, explica la presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa, Sílvia Gratacòs, que ahir va assegurar que han rebut centenars de queixes (del comerç, de la restauració i de la indústria) per la manera “massa pausada” com s’està fent la desescalada. “Això és molt difícil d’aguantar. Nosaltres som una comarca on el comerç i la restauració de proximitat són molt importants, però on també depenem de la gent de pas. Si no es pot anar d’una població a una altra la perspectiva és molt dolenta”, diu Gratacòs, que pensa que “a la restauració del Bages i també al comerç els costarà obrir”.

Els restauradors gironins es troben en una situació d’incertesa, sense saber quin dia podran tornar a obrir. Alguns ja tenien les comandes fetes per obrir dilluns, però ara hauran d’assumir tot aquest material, perquè la regió sanitària de Girona es manté una setmana més en fase zero. El president de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, ha explicat que els empresaris se senten”indefensos”, però que accepten amb resignació la decisió de Salut. Els comerciants de Figueres critiquen el “caos” i el “desgavell” que provoquen el pla de desescalada.

LES FRASES

El govern central no envia les ajudes i l’única cosa que diu és que ens endeutem
Àlex Goñi
president de la patronal pimecomerç
Hem rebut moltes queixes per la manera massa pausada com s’està fent el desconfinament
Sílvia Gratacòs
presidenta cambra de comerç de manresa
No pot ser que, cada setmana, ens canviïn les cartes i que no sapiguem quan podrem obrir
Frederic Carbó
Comerç Figueres Associació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia