Societat

El pla de xoc econòmic i social, nou cavall de batalla de Torra

La Generalitat demana a Sánchez que sigui l’Estat el que assumeixi el cost de l’aturada pel coronavirus en lloc de les empreses i els treballadors

Comença el primer dels vuit dies feiners de “permís retribuït recuperable”

El govern exigeix el retorn de les competències confiscades

Un cop decretat el gruat confinament total i en espera de comprovar que efectivament es compleixi, el govern, enfundat dins la “camisa de força” de l’Estat –en paraules del conseller Miquel Buch–, concentra ara els esforços a convèncer Pedro Sánchez que acompanyi la restricció d’un pla de xoc econòmic i social per fer front als estralls de la crisi pel coronavirus. En la reunió de presidents amb l’inquilí de La Moncloa, Quim Torra va plantejar ahir que no siguin les empreses i els treballadors els que paguin els plats trencats i s’endeutin, sinó que ho facin les administracions. L’executiu aposta per establir una renda de ciutadania per a treballadors i autònoms i augmentar la liquiditat de les empreses, especialment de les pimes, que a Catalunya representen el 95% del teixit productiu. També proposa suspendre el pagament d’impostos, de cotitzacions a la Seguretat Social i de les quotes d’autònoms, a més de crèdits, hipoteques i subministraments bàsics. Tal com ja va reclamar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, la setmana passada, l’executiu vol que s’eliminin l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa perquè les comunitats es puguin endeutar.

Encara que sembli mentida per a molts que l’han respectat, avui comença el confinament de veritat. No s’haurien de veure més grues treballant. És el primer dia que entra en vigor la paralització aprovada ahir amb un reial decret en un Consell de Ministres extraordinari, el primer feiner dels vuit que l’Estat vol enllaçar amb la Setmana Santa i que els treballadors que no poden fer teletreball i no són de serveis essencials recuperaran més endavant. En diuen “permís retribuït recuperable”: els empleats han de tornar les hores no treballades abans del 31 de desembre. La Pimec va criticar ahir l’obligació de les empreses d’avançar el pagament d’aquest permís i va advertir que recuperar les hores serà “molt complicat”.

D’altra banda, Budó va remarcar la importància d’avançar la prestació de l’atur per als afectats pels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), ja que “moltes famílies no podran esperar al 10 de maig” sense líquid. Fins ahir s’havien registrat més de 67.000 ERTO, que engloben més de mig milió de treballadors (400.000 només a la demarcació de Barcelona). Prop de 1.300 empreses s’hi han acollit en les últimes 24 hores.

La portaveu del govern va celebrar el tancament total, però va insistir que “no es tracta de posar-se medalles ni d’atribuir-se cap mèrit; davant la magnitud d’aquesta crisi, no es tracta que cap administració n’alliçoni cap altra”.

Mentre no arriba el punt àlgid d’infeccions, vist que la centralització del subministrament de material sanitari “no ha funcionat”, i sense voler fer sang amb el ridícul per la compra de 650.000 tests defectuosos que van fer passar al govern espanyol –pel qual no ha rodat cap cap–, la Generalitat exigeix sortir de “la gàbia” que no li permet “prendre les decisions” –continuant amb la terminologia de Buch–, és a dir, recuperar les competències confiscades en salut, protecció civil i seguretat.

El desgavell de la centralització, amb episodis de confiscament de material –que almenys han cessat–, no ha impedit que el govern fes les seves pròpies comandes des del dia que es van detectar els primers casos de la Covid-19. Aquest cap de setmana han arribat a Catalunya 600.000 mascaretes, 50.000 bates i 25.000 tests de diagnòstic ràpid que es van demanar fa cinc setmanes. La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar ahir que s’habilitaran 668 llits per reforçar el Parc Taulí de Sabadell: 250 en un pavelló, 223 al mateix centre hospitalari i 195 en un hotel. Ahir mateix entrava en funcionament el Pavelló Salut Vall d’Hebron, amb 22 malalts. Demà arribarà als 132 llits, la capacitat màxima.

Vergés va descartar que Catalunya sigui una de les sis autonomies que l’Estat considera que han arribat al límit, sense especificar quines. Ja hi ha més de 1.700 llits de crítics al conjunt del país, la gran majoria ocupats per pacients de la Covid-19.

LA FRASE

Som dins d’aquesta gàbia que no ens permet prendre les decisions, subordinats al govern espanyol
Miquel Buch
Conseller d’interior

LA XIFRA

600.000
mascaretes
han arribat aquest cap de setmana, així com 50.000 bates i 25.000 tests de diagnòstic ràpid.

Catalunya suma 184 persones mortes més

El nombre de persones mortes per la pandèmia a Catalunya ja ha superat les 1.400, concretament 1.410, amb les 184 que van perdre la vida ahir. Les dades aportades pel Departament de Salut indiquen que es van detectar 1.131 positius, gairebé 400 més que dissabte, i que les persones infectades ja són 16.157. De les quals, 1.512 estan greus, 121 més que dissabte. Al conjunt de l’Estat es van superar, de nou, els 800 morts, mentre que hi ha hagut un descens en el ritme de contagis en els últims quatre dies, però hi ha risc de saturació d’UCI en sis comunitats. En total hi ha 78.897 infectats detectats, 5.549 més respecte a les dades de dissabte, un increment del 9%. Els últims dies va ser del 18%, el 14% i el 13% consecutivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia