Societat

RAMON REGÍ

PRESIDENT DEL CENTRE EXCURSIONISTA D’OLOT, ENTITAT AMB MIG SEGLE D’EXISTÈNCIA

“L’excursionisme tenia una vocació científica que ja ha desaparegut”

L’excursionisme ja era present a Olot des dels anys trenta, però no va ser fins al 1970 que es va crear el CEO, una entitat que intenta sobreviure incorporant les activitats més diverses

Mig segle de la creació del Centre Excursionista d’Olot com a entitat independent. Ha canviat aquest món?
Moltíssim. Els centres excursionistes eren, inicialment, agrupacions excursionistes i científiques. Hi havia una vocació científica, de coneixement de la natura del nostre entorn, de la fauna i la flora i fins i tot tenia una vocació etnogràfica. S’anava a caminar amb una actitud més aviat contemplativa per adquirir coneixement. La vocació científica de l’excursionisme ja ha desaparegut, s’ha anat abandonant a poc a poc, i ha quedat la qüestió d’anar a caminar, una activitat que a la gent jove no li acaba d’agradar. Necessita més adrenalina. La incorporació de noves tecnologies, com el GPS, també ha canviat la manera de fer.
Podríem parlar de l’efecte Kilian?
Kilian Jornet ha estat molt important per a la promoció de l’esport de muntanya, però a l’excursionisme no ens ha fet cap favor. Són dues activitats completament diferents, però els centres excursionistes ens hem vist obligats a incorporar les curses per augmentar el nombre de socis. L’excursionista tradicional caminava contemplant l’entorn. Els joves només volen córrer i el que miren exclusivament és el rellotge.
L’estat de salut dels centres depèn d’aquestes incorporacions?
Ens les darreres dècades hi ha hagut baixada de socis a la majoria de centres. Nosaltres som una excepció. Ens hem mantingut i augmentat precisament per haver acollit activitats que en principi no tenen res a veure amb l’excursionisme.
Quines?
A banda de les curses de muntanya hem incorporat el cani-cròs, una activitat que crèiem que seria per a quatre gats, o millor dit, per a quatre gossos, però que ens va deixar ben sorpresos des de la primera convocatòria, en la qual hi van participar més de cent persones. També organitzem curses d’esquí de muntanya amb un grau de dificultat elevat i en les quals hi arriben a participar més de 150 esquiadors. En fi, la clau és tenir moltes activitats diferents i en el nostre cas haver cuidat especialment la mainada. Tenim un grup de 300 nanos, que és el més gran de Catalunya.
Però també es dediquen a fitxar corredors.
Sí, hem fitxat alguns corredors perquè corrin amb el nostre dorsal. En Pau Capell, el proper Kilian, és el més destacat.
Les curses de muntanya atreuen molts corredors. També acaben amb una botifarrada com algunes caminades?
A la Trepitja Garrotxa, hi hem tingut més de 500 participants, però les carreres de muntanya no acaben mai amb una botifarrada. Aquesta gent, especialment els professionals, van molt pautats pel que fa a l’alimentació.
Vostès tenen uns dos mil socis i molts de fora de la ciutat d’Olot. Què li poden oferir a un senyor de Barcelona perquè es faci soci del centre?
Diversitat d’activitats i descomptes en determinats establiments comercials, i tot plegat per 30 euros l’any, a banda de l’assegurança, que cada federat es paga la seva.
Han viscut molts rescats en activitats del CEO?
Ens hi hem trobat força vegades. Normalment són accidents, algú que es trenca algun os en caure. A on n’hi ha més, però, és en les curses d’esquí de muntanya. En el grup d’escalada n’hi ha pocs però són greus. He estat a la FEC, concretament a la comissió negociadora d’assegurances, i puc assegurar que les companyies no hi tenen cap interès ja que són deficitàries. El que els interessa, en tot cas, és l’arribada de cop d’un volum de diners important.
Una entitat d’aquesta envergadura necessita moltes fonts d’ingressos?
Els ingressos són les quotes dels socis i, sobretot, les subvencions. Ajuntament, Diputació, la FEC, empreses privades, etc. que t’obliguen a moure constantment. Si et quedes a casa no aconsegueixes res. Jo vaig entrar el 2014 i va coincidir amb unes modificacions legislatives importants per a les associacions sense ànim de lucre, que fins aquell moment feien el que volien. Ara les mesures són molt estrictes i tot ha d’estar quantificat. Aquí ja hem tingut dues inspeccions, una per l’IVA i l’altra de personal. Ens obliga a posar una persona tot el dia per a les tasques administratives i una altra que s’encarrega de la plana web. Els costos s’han multiplicat i s’han hagut de racionalitzar despeses.
Alguna activitat que vulgui destacar?
Estem fent la travessa per etapes del Canigó a les Terres de l’Ebre i fa un parell d’anys que la FEC ens va atorgar l’organització de la Flama de la Llengua Catalana, que surt de Prada en homenatge a Pompeu Fabra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia