Societat

Societat

El bosc de les reivindicacions

El recinte artístic de Can Ginebreda estrena un monòlit d’homenatge als presos polítics i exiliats del procés independentista

El bosc de Can Ginebreda de Porqueres, conegut sobretot per les seves escultures de caire eròtic, ha incorporat recentment una peça de Xicu Cabanyes –el creador del recinte i autor de la majoria de les obres que conté– d’homenatge als polítics damnificats del procés independentista català. Es titula Testimoniatge presos i exiliats. És un monòlit de formigó, de prop de 2 metres d’altura, situat a la vora de l’entrada i vertebrat en tres blocs. En el central hi ha escrits els noms de les dones i els homes a qui va dedicat, i en el superior Cabanyes hi ha esculpit unes mans que intenten obrir-se pas des d’un lloc tancat. “Pot ser una vagina, pot ser una boca, poden ser unes reixes... Ho he deixat ambigu perquè cadascú ho interpreti com vulgui, aquí hi ha la gràcia de la cosa”, explica l’autor. “Volia recordar d’alguna manera els presos i els exiliats perquè no els oblidem, perquè els visitants els tinguin presents”, hi afegeix l’artista, un home molt vinculat a la causa independentista.

Aquesta no és la primera peça instal·lada al bosc de caràcter reivindicatiu. De fet, es podria dir que tot Can Ginebreda és un clam al lliure albir –amb la pàtina de provocació que caracteritza la producció de Xicu Cabanyes–, començant per la sexualitat i continuant amb la religió i passant per la política i la mateixa creació artística. Quant a la qüestió del procés independentista, per exemple, la festa anual del bosc del 2018 es va fer a l’entorn de l’escultura A la llibertat, amb tots els participants enlairant les mans, pintades per a l’ocasió de color groc. “És un bosc republicà”, ha dit més d’un cop Cabanyes.

En aquest singular espai a l’aire lliure, situat al límit dels municipis de Porqueres i Sant Miquel de Campmajor, nascut a la dècada de 1970 i actualment gestionat per l’Ajuntament, l’any passat hi van entrar més de 5.300 visitants, una xifra un 10 per cent superior a la que s’havia registrat l’any anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia