Societat

La GSMA al·lega “força major” per rebaixar les indemnitzacions

L’organització justifica la cancel·lació per la por global i descarta quantificar-ne el cost: “No és una qüestió de diners”

Sense cap alerta sanitària decretada, s’obre ara un període de negociacions amb clients, proveïdors i asseguradores

Hi haurà acords que minimitzin els danys, diuen els experts

Moltes cares llargues i un sol concepte: “causa major”. És el resum de la compareixença dels organitzadors del Mobile World Congress (MWC) per explicar els motius de la cancel·lació de la fira més important del sector. En comptes d’analitzar si rere l’allau de desercions empresarials hi pot haver un cert ressentiment cap a la preponderància de la Xina en el camp de la mobilitat i el 5G (i també en el congrés), els responsables del MWC es van enrocar en un discurs amb flaire de primera defensa jurídica.

“Ha estat una situació i una decisió molt difícils, però les nostres prioritats eren clares: la primera, la salut i la seguretat. La segona, la reputació del MWC. Ens hem vist forçats a prendre aquesta decisió perquè era impossible mantenir l’esdeveniment en aquestes condicions. Clarament era una situació de força major”, va argumentar Mats Granryd, director general de la GSMA, en la seva primera compareixença davant la premsa catalana.

El conseller delegat de l’agrupació de companyies telefòniques que organitza el MWC, John Hoffman, va insistir també que la cancel·lació era “l’única opció”, tot i que va admetre que se’n van valorar d’altres. Es va estudiar la possibilitat de fer una versió reduïda de la mostra, però es va concloure que la “gran majoria” no hi participarien. L’opció de buscar una altra data també va ser damunt la taula, però “és impossible predir quan es posarà fi a aquesta situació”, va afirmar. “Per tant –va insistir–, no podíem fer res més.”

Qüestionats sobre el contrast entre aquesta pressió i el fet que el Covid-19 no hagi arribat a Catalunya ni l’OMS hagi decretat cap restricció en els viatges o les reunions multitudinàries, els organitzadors van apel·lar al gran volum de directius i delegats polítics que rep el MWC i la por de les companyies a exposar-los a un contagi o una quarantena que pogués perjudicar els seus interessos. En tot cas, les diferents autoritats van deixar clar que no hi havia perill: la situació sanitària estava totalment controlada i el sistema, alerta per tractar qualsevol eventualitat.

Malgrat les discrepàncies, totes les parts es van conjurar a tornar-hi amb més força el 2021. Abans, però, la GSMA haurà d’aclarir com resol els contractes de l’edició d’enguany amb els clients i proveïdors, i com fa front a les possibles indemnitzacions que se’n derivin. Les empreses que es van esborrar abans de la cancel·lació no haurien de representar cap problema, però la resta (la gran majoria) poden esdevenir un maldecap de força consideració per als organitzadors, que van evitar posar-hi xifres. “Cadascú haurà de mirar el seu contracte, però no és una qüestió de diners”, van dir.

64 milions per a la Fira

La Fira de Barcelona, per exemple, havia de percebre al voltant de 64 milions d’euros per l’espai i els serveis que ofereix durant el MWC. Això representa un 30% de la facturació total anual. Fonts de l’organització donaven per fet ahir que no els podran percebre íntegrament, però sí en part. Ara caldrà fer un estira-i-arronsa en el qual l’espai firal no pot pressionar excessivament, ja que li interessa tenir la GSMA de cara per a la renovació del contracte, que expira el 2023. La Fira confia que, independentment de com acabin els tractes (en els quals es podria introduir la possibilitat d’ampliar el contracte), el fet de no ingressar el que estava previst no afectarà la solvència de l’entitat. “No entrarem en pèrdues. Tenim capacitat per encaixar-ho. Tindrem un any més difícil del que és habitual, però la solvència està garantida”, va indicar el director general, Constantí Serrallonga

“Hi haurà pactes”

Els pactes entre la GSMA i la resta d’empreses quedaran, previsiblement, amagats en l’opacitat de la companyia. Els acords, però, existiran de ben segur perquè “la causa de força major no resisteix una anàlisi una mica seriosa”, segons l’advocat Adalberto Guerrero, director del despatx Círculo Legal i professor de la UOC. Guerrero pronostica una sèrie d’acords comercials entre bona part dels afectats i la GSMA que impliquin les pròximes edicions de la fira, una via per minimitzar les despeses i mantenir la relació. “El cop els pot venir pels afectats que no controlen, com ara un fuster que ha contractat tres persones per muntar un estand i queda penjat. Potser no voldrà denunciar la marca que l’ha contractat per conservar la relació, però sí reclamar a la GSMA pel dany que ha causat a la seva activitat. Amb tot, és possible que aquest tipus de reclamació estigui coberta per una assegurança”, assenyala Guerrero.

LES FRASES

Vam mirar l’opció d’ajornar el MWC, però no tenia gaire sentit: és impossible predir quan s’acabarà aquesta situació
És un dia fosc i decebedor, però mirem cap al futur i treballem per tornar amb força el 2021
John Hoffman
conseller delegat de la GSMA
La nostra prioritat ha estat molt clara i simple: la seguretat i la salut de tothom, i la reputació del Mobile World Congress
No és res contra Barcelona. Ha explotat una malaltia i la gent mor. Reunir tanta gent era un risc
Mats Granryd
director general de la GSMA

Dubtes sobre Telefónica i l’Estat

La crisi que ha derivat en la primera cancel·lació de la història del MWC permet treure algunes conclusions i deixa, alhora, alguns interrogants. La GSMA, una empresa amb fama de tenir-ho tot controlat amb detall, ha estat incapaç de gestionar una situació complicada, sí, però una situació en què els arguments mèdics i científics estaven de part seva. Hoffman i el seu equip no van evitar que s’escampés el pànic entre les operadores que formen part de l’associació. En aquest sentit, fonts molt relacionades amb el MWC lamentaven ahir el paper de Telefónica en aquesta crisi. En cap moment no va fer un pas endavant garantint la seva presència al MWC i donant suport a la mostra. Euskaltel i Orange sí que ho van fer, però un gest de Telefónica, que curiosament durant l’1-O es va posar molt de cara al tancament de les webs del referèndum, hauria tingut un efecte balsàmic o de crida molt més potent. A més, mentre que la Generalitat i l’Ajuntament es van desfer els darrers dies en crides a la calma, amb la implicació de Torra i Colau, l’administració de Pedro Sánchez ha tingut un perfil molt baix. Curiós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia