Societat

La ‘Glòria’ s’acarnissa al litoral

La pitjor llevantada del segle deixa nombroses platges sense sorra i malmet els arrossars del delta de l’Ebre

Les pluges tenen en alerta els serveis d’emergència per possibles desbordaments

El SEM atén 43 persones, dues de les quals amb ferides greus per l’efecte de la forta ventada

La Generalitat recomana evitar desplaçaments interurbans

El temporal Glòria, el més virulent que ha viscut el litoral català en almenys 20 anys, es va acarnissar especialment als extrems sud i nord del país i va deixar escenes insòlites, com onades de set metres a les platges de Barcelona, escuma marina als carrers de Tossa de Mar, el nivell del riu Onyar a tocar de les cases del Barri Vell de Girona i l’AP-7 tancada entre la frontera i Figueres a causa de la neu. Fins a 120.000 alumnes es van quedar a casa. A la neu i a la ventada, amb ratxes que van arribar als 144 quilòmetres per hora al Montseny i als 125 a Sitges, s’hi va afegir ahir la intensitat de la pluja. Tot plegat va motivar una jornada “molt complicada”, segons va valorar el conseller d’Interior, Miquel Buch. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 6.700 trucades durant tot el temporal, de les quals més de 4.500 han estat redirigides als bombers, que han actuat per arbres caiguts, despreniments en façanes i entrada d’aigua en baixos.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 43 persones ferides pel fort vent, de les quals 34 han precisat atenció hospitalària. La circulació del servei de rodalies es va veure especialment afectada entre Arenys i Maçanet. Fins a 35 carreteres van quedar tallades en un moment o altre del dia. I nombrosos abonats van quedar sense llum, ja fossin talls puntuals o durant tres hores i mitja, com va ser el cas de 220.000 usuaris a Girona.

El litoral català està vivint la pitjor llevantada del segle, segons va assenyalar ahir el cap del servei de platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Daniel Palacios. La pèrdua de sorra ha estat molt important a Gavà, el Prat, Sitges, Vilanova i Barcelona, entre molts altres indrets, i han desaparegut arrossegats per les onades 8.000 metres de passarel·les. També plataformes de dutxa, bancs i elements de senyalització. A Barcelona, el vent va tombar l’estàtua David i Goliat, de l’artista Antoni Llena, situada a la Vila Olímpica.

Algunes platges, com la de Viladecans i la de Montgat, van quedar inaccessibles. La platja de Tossa de Mar va desaparèixer i era tal la força de l’onatge que l’escuma del mar va entrar als carrers de la ciutat i hi va deixar restes orgàniques com ara algues, un fenomen que es va donar també a Llançà i al port de Platja d’Aro. La violència de les onades ha provocat destrosses en nombrosos ports esportius. Les onades van superar les esculleres i van enfonsar o malmetre embarcacions en diversos ports, com l’olímpic de Barcelona i el de l’Ampolla. Va fer destrosses al port de Tarragona. També van quedar afectats alguns restaurants propers a les platges, com a Arenys de Mar, Mataró i la Costa Daurada. Els efectes del temporal han estat especialment perjudicials al litoral de les Terres de l’Ebre: ha desaparegut la platja del Trabucador, al delta de l’Ebre, i les onades van entrar fins a tres quilòmetres a l’interior i van arribar als arrossars. Més de 3.000 hectàrees han quedat inundades, i això podria posar en perill les collites d’arròs.

Des de l’inici de la borrasca, 34 persones han estat ateses als hospitals. La majoria presenten un estat lleu o menys greu, a excepció d’una persona, que es troba greu per una contusió a Cornellà de Llobregat, i una altra també greu a Alpicat. Entre altres casos, el SEM ha atès una dona a qui va caure a sobre part d’un mur a l’exterior d’un supermercat a Balaguer i una altra de ferida per l’ensorrament del forjat d’un pis a Mataró, motivat per la caiguda d’un envà pluvial.

Preocupació per la pluja

L’acumulació d’aigua era el que més preocupava, ahir, els serveis d’emergència. El conseller d’Interior va insistir que la borrasca Glòria és “un fenomen molt advers, i no tant per la seva fortalesa en moments puntuals, que també, sinó per l’acumulació de pluges, vent i onatge en municipis costaners”. A última hora del dia, amoïnava especialment el cabal d’alguns rius, com l’Onyar i la Tordera. La policia local de Tordera va desallotjar preventivament unes 40 persones que viuen prop del riu per evitar riscos per la previsible crescuda. Van ser traslladades al Teatre d’Hostalric, on van ser ateses per la Creu Roja i l’Ajuntament. La Generalitat no descarta la possibilitat de més desallotjaments i per això ha previst espais en cinc ciutats de la demarcació de Girona, que sumen 2.400 places –a la ciutat de Girona depenen de l’Ajuntament–, i a Amposta, a les Terres de l’Ebre.

Protecció Civil va advertir que el risc de desbordament de rius és especialment elevat a l’Empordà, la Selva, el Gironès, el Pla de l’Estany, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià. Continua, per tant, la recomanació d’evitar els desplaçaments interurbans i de no acostar-se a rius i rieres, així com de suspendre l’activitat escolar en aquestes comarques. El temporal va deixar ahir sense classe un total de 120.000 alumnes de primària i secundària. Més de la meitat, 72.000, d’escoles del Maresme, que avui podran reprendre les classes, tot i que se suspenen les activitats exteriors. La demarcació de Girona va ser també de les més afectades.

Ahir continuaven tallades les carreteres GI-643 a Gualta, la C-31 a Ullà i la C-260 a Roses, mentre que era obligatori l’ús de cadenes en quatre vies. El servei ferroviari es va veure anul·lat entre Maçanet i Arenys, i el tren d’alta velocitat va registrar retards de mitja hora. Un arbre caigut a les vies a Sant Joan Despí va interrompre la circulació de l’R4 entre l’Hospitalet i Molins de Rei, entre altres incidències.

Els talls de subministrament elèctric van alterar la programació d’alguns centres sanitaris, com l’hospital Trias i Pujol, que va haver de tancar algunes sales d’operacions, i d’alguns centres d’atenció primària. També hi va haver problemes amb el subministrament d’aigua, com els que van tenir veïns de la Bisbal d’Empordà, sense aigua des de primera hora del matí. El geriàtric va haver de ser abastit per un camió cisterna.

El Meteocat preveu precipitacions per avui en qualsevol punt del país, sobretot a partir del migdia. La cota de neu estarà al voltant dels 1.600 metres i el vent afluixarà, tot i que encara hi haurà temporal marítim.

LES XIFRES

120.000
alumnes
de primària i secundària van quedar ahir sense classe, 72.000 dels quals a la comarca del Maresme.

LA FRASE

144
quilòmetres
per hora van assolir ahir les ratxes de vent al Montseny, i les onades, els set metres d’altura.
És un fenomen molt advers per l’acumulació de pluges, vent i onatge en llocs costaners
Miquel Buch
Conseller d’interior

Busquen un barranquista a la serra de Tramuntana

La Guàrdia Civil i els Bombers de Mallorca buscaven ahir un home de 27 anys que va desaparèixer a la serra de Tramuntana, a Mallorca, mentre feia barranquisme. Concretament, els fets van succeir al torrent de na Móra, entre els municipis de Sóller i Fornalutx. El jove baixava el torrent amb dos companys, que el van perdre durant un dels descensos. Corria força aigua pel torrent, coincidint amb el pas de la borrasca per Mallorca, i els seus companys van alertar els serveis d’emergències, que hi van enviar membres del Grup de Rescat Especial d’Intervenció a Muntanya i el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil.

A Catalunya de moment el temporal no ha provocat víctimes mortals. A Caldes de Malavella, els bombers van rescatar en bon estat la conductora d’un vehicle que va ser arrossegat per l’aigua al camí de Can Gotarra. Protecció Civil va insistir ahir a no creuar en cap moment, ni a peu ni en vehicle, zones amb acumulació d’aigua, fins i tot en entorns urbans. Tampoc ponts on l’aigua estigui a prop de la via ni rieres amb poc cabal a les zones afectades, ja que el cabal pot créixer de manera sobtada. Els responsables d’emergències van alertar també els que s’han acostat durant el temporal a prendre fotos a les platges. Sergio Delgado, subdirector general de Coordinació i Gestió d’Emergències, va apel·lar ahir a “la responsabilitat i l’autoprotecció” de la ciutadania.

D’altra banda, les estacions de La Molina, Vallter i Núria es mantindran avui tancades de manera preventiva. No tornaran a obrir fins que la situació meteorològica millori. Vallter 2000 i la Vall de Núria, al Ripollès, estan tancades des de dilluns i La Molina, des de dimarts. Les fortes ratxes de vent fan témer perill d’allau i s’ha decidit tancar les pistes per motius de seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia