Salut

CRISTINA MANYER

COACH NUTRICIONAL I D’HABITS DE VIDA I PROFESSORA DE CUINA TERAPÈUTICA

“Per Nadal es pot fer una cuina saludable i de gurmet”

Amb les festes nadalenques arriben els àpats pantagruèlics que posen a prova els aparells digestius més potents. Cristina Manyer ens dona els consells per sobreviure a tanta desmesura

Des del punt de vista de la cuina saludable, quins excessos es cometen en les celebracions nadalenques?
Hi ha tendència a triar els aliments més gustosos al paladar, que són precisament els més greixosos. Mantegues, nates, embotit ibèric, carns vermelles i productes densos amb excés de farina, de gluten i, sobretot, molt sucre refinat, greixos trans i barreja d’alcohol. A més, es cuina a altes temperatures, alterant la composició molecular dels greixos.
L’excés a la taula va lligat a la festa...
Són uns dies molt intensos en àpats i amb llargues sobretaules. Hi ha la idea que estem de celebració i que ens hem de permetre uns aliments més contundents que la resta de l’any, arraconant les verdures, perquè, en general, es considera que no formen part de l’alimentació festiva. I això és del tot fals. Les verdures, que haurien de ser la base de l’alimentació, no són gens avorrides. Es poden tractar a la cuina de mil i una maneres i les podem vestir de gala per ser presents a les festes.
Com afecten els hàbits alimentaris poc saludables del Nadal?
Provoquen inflors, digestions lentes i pesades, gasos, un augment de pes molt accelerat i una baixada de les defenses. A més són uns dies que es viuen d’una manera molt sedentària. Acabem pagant un peatge alt i comencem l’any amb les energies i l’estat d’ànim baix.
Per un Nadal saludable cal, a més de controlar l’alimentació, fer més activitat física...
Cal moure’ns tant com puguem: sortir a córrer, fer unes rutines de tonificació a casa, jugar amb els nens...
En aquest còctel d’opulència a la taula i de sedentarisme, hi pesen molt la tradició i els aspectes anímics i psicològics. Aquests hàbits marcats pel calendari es poden modificar?
Hi ha qui creu que la festa sense excessos no és festa, però en tot cas tota conducta es pot canviar. Cal explicar els efectes negatius que comporta i a partir d’aquí és més fàcil prendre consciència de la conveniència d’introduir uns hàbits saludables. És bonic i és costum festejar-ho al voltant de la taula, però el tema és com fem els àpats. És important que la gent prengui consciència que no cal menjar aliments tan contundents i que per Nadal es pot fer una cuina saludable i de gurmet.
Tant al seu blog (cristinamanyer.com/blog) com als cursos virtuals i presencials, vostè dedica atenció a uns plats saludables que poden encaixar en un menú nadalenc. Ens pot fer alguna proposta?
En els tallers de cuina nadalenca que hem fet aquests dies, hem cuinat i degustat un menú. Com a entrants, un gotet de crema de carbassa amb gingebre, unes barquetes de guacamole amb salmó fumat salvatge, uns canapès amb roses de carbassó (el carbassó laminat molt finet, l’enrotllem, el cosim, l’enfornem i servim amb sobrassada vegana al damunt). De primer, uns raviolis de carbassa laminada molt fina al forn farcits de formatge vegà amb tòfona i acompanyats amb ceps saltats. I de segon, un pollastre ecològic macerat al vi i cuit al foc lent amb prunes i poma. De postres, una mousse de torró –el torró el fem nosaltres i el transformem de textura convertint-lo en una mousse–, acompanyada de fruits vermells i uns fulls de xocolata en gra pel damunt. I també un assortiment de dolços: bombons i polvorons.
I per regar-ho?
Per acompanyar els canapès, un còctel probiòtic sense alcohol que té com a ingredient bàsic el kombutxa (beguda que s’obté de la fermentació del te) al gust d’hibiscos i macerat durant un parell de dies amb espècies, pansetes i taronja ratllada. Per a la resta dels plats, un vi negre de qualitat i ecològic i per brindar un bon cava. Si es vol veure alcohol, s’ha de fer amb consciència i amb qualitat, intentant no barrejar.
Faci un resum de les recomanacions saludables.
Aliments el més naturals possible i de proximitat, coccions a baixa temperatura (l’oli mai ha de fumejar), un punt just de sal marina sense refinar, ús d’espècies per donar gust als plats creant sinergies amb els sabors, evitar el sucre refinat i els greixos trans, no arribar amb molta gana al dinar de Nadal (hi ha qui no menja res abans d’un àpat fort), prendre caldo vegetal depuratiu i infusions drenants...
I després de festes és l’hora del pla ‘detox’?
És molt recomanable fer-lo. El meu pla és de sis dies. Els dos primers hi ha molta verdura. S’elimina la proteïna animal i es mengen plats vegans. La fase central, també de dos dies, és a base de sucs, batuts i cremes, i el cinquè dia i el sisè tornem a menjar aliments depuratius, vegans, lleugers, saciants, energètics i vitalitzadors. Amb aquest pla, que ja han fet més d’un miler de persones, depurem però també augmentem l’energia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia