Societat

Els EUA anuncien un pla per ampliar el temps de detenció dels sense papers

La regulació que prepara el govern permetria tancar indefinidament famílies i menors indocumentats

Entitats de defensa dels drets civils recorreran la mesura

El govern dels Estats Units ha anunciat aquest dimecres un pla destinat a permetre la detenció de les famílies i menors immigrants sense papers durant més temps de l’establert per les normatives actuals, fins i tot indefinidament, amb la finalitat de frenar l’allau migratori que arriba d’Amèrica Central.

El Departament de Seguretat Nacional ha explicat en un comunicat que la decisió vol posar fi a l’anomenat Acord Flores, que des de 1997 estableix mesures de protecció per als nens migrants no acompanyats, des de prestacions socials a períodes de detenció màxims. La mesura serà publicada al Registre Federal aquest divendres i entrarà en vigor en 60 dies a partir d’aleshores

Segons el Departament de Seguretat Nacional, aquest acord “originalment s’havia de mantenir vigent durant no més de cinc anys”, però s’ha anat prorrogant sense que els governs anteriors a l’actual adoptessin un reglament definitiu.

Amb això, l’Acord Flores “acabarà pels seus propis termes, i l’Administració de Trump continuarà treballant per un millor sistema d’immigració”, ha declarat l’organisme.

L’Acord Flores estableix protecció a menors indocumentats en matèria d’habitatge, atenció mèdica, educació, nutrició i higiene. Les diferents resolucions judicials que han anat donant forma a aquesta norma prohibeixen al govern mantenir detingudes a les famílies amb nens durant més de 20 dies.

El Departament de Seguretat Nacional va anunciar l’any passat un esborrany d’aquesta mesura, que donaria a les autoritats d’immigració més llibertat per detenir les famílies amb nens durant més temps i modificaria els requisits d’atenció per als menors no acompanyats.

El secretari de Seguretat Nacional en funcions, Kevin McAleenan, ha dit que el govern no té intenció de retenir a les famílies durant “molt temps”, sense donar més detalls.

Ja hi ha hagut organitzacions defensores dels immigrants, com la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU), que han anunciat que recorreran aquest canvi davant els tribunals, que podrien bloquejar la seva aplicació abans que entri en vigor.

“Aquest és un altre atac cruel contra els nens, als qui l’Administració Trump ha apuntat una vegada i una altra amb les seves polítiques antiinmigranció. El govern no hauria d’estar empresonant a nens i certament no hauria de tractar posar més nens a la presó durant més temps”, ha afirmat l’ACLU en un comunicat.

L’organització defensora dels drets civils assegura que el Congrés hauria de prendre cartes en l’assumpte i “no finançar” aquesta política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia