Societat

La Generalitat guanya pisos socials pel dret a tempteig

El parc de pisos públics del govern arriba al seu rècord, amb 20.240

Una inspecció a la ciutat de Barcelona detecta 385 casos d’usos fraudulents en habitatges de protecció oficial

L’entrada en vigor l’any 2015 de les lleis per fer front a l’emergència habitacional ha permès a l’administració pública catalana anar incrementant de mica en mica el parc de pisos socials fins arribar a la xifra rècord de 20.240, segons les dades que es van donar a conèixer ahir. A la vegada que el Departament de Territori feia públic aquest balanç, l’Ajuntament de Barcelona informava de la realització d’una campanya d’inspecció a aquest tipus d’habitatge que ha permès detectar 385 casos d’usos fraudulents.

Amb la legislació vigent, la Generalitat pot ara intervenir en el mercat de compravenda de pisos a través del mecanisme del tempteig i retracte a favor de les administracions, circumstància que ha possibilitat que s’hagin incorporat 2.049 pisos al parc públic, amb una inversió global de 107 milions d’euros i amb un cost unitari mitjà de 52.000 euros.

La selecció dels habitatges a comprar es fa valorant la necessitat dels municipis on estan ubicats, especialment per atendre les necessitats de les famílies que ja tenen un informe favorable de les meses d’emergències i que esperen un pis. Dels 2.049 habitatges adquirits per tempteig i retracte, 1.342 s’han comprat a la demarcació de Barcelona; 281, a la de Girona; 250, a la de Tarragona, i 176, a la de Lleida. L’altre instrument que ha permès incrementar el parc de pisos públics ha estat la signatura de convenis de cessió amb entitats financeres, que han proporcionat 3.465 habitatges més.

Per la seva part, la regidora de l’Ajuntament de Barcelona Lucía Martín va explicar els detalls de la campanya d’inspecció als pisos socials i que eren utilitzats de forma fraudulenta llogant-los a terceres persones o estaven desocupats. La regidora va revelar aquestes xifres després que l’Ajuntament hagi examinat 2.679 habitatges dels 16.000 que conformen el parc d’habitatge públic de la ciutat, la majoria dels quals tenen la qualificació a punt de vèncer. D’entre tots ells, el consistori n’ha localitzat 173 que estan llogats sense l’autorització pertinent expedida per la Generalitat i a preus que arriben al doble o el triple del valor de taxació, mentre que 32 estan buits i la resta tenen altres finalitats, com un ús turístic o la cessió a algun parent.

Pel que fa a la proposta del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, perquè la Sareb cedís 327 pisos buits per destinar-los a les 600 famílies de Barcelona que estan pendents d’un reallotjament, Lucía Martín es va mostrar partidària de tractar les propostes en el grup de treball i va demanar que els pisos que s’entreguin estiguin buits i en bon estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia