Societat

Pla pilot a Lloret per ajudar joves MENA a trobar feina

Vint immigrants han participat en un campus d’hostaleria i esports a l’hotel Guitart

Han après conceptes bàsics de cuina i alguns ja tenen una oferta de feina

Els impulsors són la Fundació Guitart i la Fundació Barça

Una vintena de joves immigrants que van arribar a Catalunya sense referents familiars han participat durant vuit dies, des del dia 6 fins avui, en el Primer Campus d’Hostaleria i Esports per al foment de l’ocupabilitat a Lloret de Mar, organitzat per la Fundació Climent Guitart de Lloret i la Fundació Barça. És una prova pilot que pretén donar eines a aquests joves, que estan sota la tutela de la direcció general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA), perquè accedeixin al món laboral com a pas clau per a la seva integració social. I des d’aquest punt de vista, els promotors d’aquesta iniciativa valoren molt positivament els resultats: alguns joves ja han rebut una oferta de feina que es podria materialitzar en els pròxims dies. “Estem contentíssims de com ha anat aquesta setmana; molt emocionats. I esperem que molts es puguin incorporar al mercat laboral d’una manera propera i ràpida”, va manifestar ahir la presidenta de la Fundació Guitart, Cristina Cabañas, que va indicar que algunes d’aquestes insercions es podrien dur a terme al mateix hotel Guitart. “Aquests nois venen a buscar un futur millor. Als centres d’acollida els donen formació, però en aquesta iniciativa hi és tot, formació, possibilitat d’entrar al mercat laboral i acabar-hi entrant. És com tancar el cercle”, raona Cabañas.

I és que, en aquests vuit dies, els joves, que han estat allotjats al mateix hotel, han tingut una atapeïda agenda d’activitats que ha combinat la formació –en hostaleria, idiomes i esport– amb el lleure i la cultura. Al matí, han assistit a classes de cuina, que han tingut lloc a les instal·lacions de l’hotel Guitart a càrrec de professors de l’Escola d’Hostaleria Institut Coll i Rodés; també han rebut formació de barista a càrrec de l’empresa Cafès Cornellà i han participat en entrevistes laborals en format de speed dating (cites ràpides). Al migdia, han assistit a classes d’anglès i a les tardes han participat a les activitats esportives de FutbolNet, el projecte educatiu de la Fundació Barça.

La responsables de programes de la Fundació Barça, Mariona Miret, també fa una valoració satisfactòria del desenvolupament del campus: “Els joves estaven molt motivats, amb un alt grau de compromís. Cal tenir en compte que ells pateixen una pressió molt forta amb relació al seu futur. I crec que aquest campus els ha donat un bri d’esperança, perquè han vist que es poden generar oportunitats per a ells.” L’objectiu amb què treballa la Fundació Barça és que aquest pla pilot es converteixi en un projecte i que de cara l’any vinent es pugui estendre a més llocs i ampliar la cobertura amb més participants. Els joves que han pres part en la iniciativa tenen entre 16 i 18 anys i són originaris del Marroc i del Senegal. Actualment, viuen en diferents centres d’acollida i pisos gestionats per la Fundació Diagrama.

LES XIFRES

945
joves
estrangers sense referents adults han arribat a Catalunya entre el gener i el maig d’aquest any.
80
per cent
dels nouvinguts procedeixen del Marroc i un 14,8%, de l’Àfrica Subsahariana. La major part són nois.

“El projecte dona sentit a la lluita diària de la DGAIA”

L’any 2018, Catalunya va rebre 3.659 menors estrangers sense referents adults, coneguts amb el nom de MENA. Entre el gener i el maig d’aquest any, n’han arribat 945, més de 200 més que l’any passat en els mateixos mesos. Actualment, en el sistema de protecció, que porta la DGAIA, hi ha més de 4.100 joves sense referents familiars. La responsable de la DGAIA, Ester Cabanes, assegura que la iniciativa del campus és fantàstica: “[L’acollida d’aquests joves] és un repte de país. I això implica no només les administracions sinó també el conjunt de la societat. I que fundacions com aquestes apostin per nosaltres i per aquests nois amb l’esperança que vagi bé, que de fet és com ha anat, és molt gratificant. I dona un sentit a la lluita diària per fer front a l’arribada de tants de joves immigrants a Catalunya.” Cabanes creu que la possibilitat que alguns joves acabin tenint un lloc de feina com a conseqüència d’aquesta experiència, és una molt bona notícia. “Seria genial, perquè la possibilitat d’una inserció sociolaboral és el que comporta una inclusió total a la societat”, declara. D’altra banda, confia que, arran d’aquesta experiència, s’obrin més portes: “Esperem que les oportunitats es multipliquin i rebem ofertes d’altres empreses que vulguin apostar per aquests nois.” Els nois que fan el seu procés migratori sols han de afrontar grans dificultats relacionades amb la regulació, la formació i l’accés al món laboral. Durant el procés d’integració, necessiten suport emocional.

“Hem après molt, ens han tractat molt bé; hem format una família”

N.Astorch

Amann el Hajaji, de 17, i Youssef Idrissi, de 18 anys i del Marroc, són dos dels 20 joves que han participat en el campus de Lloret. Es mostren molt agraïts d’haver tingut aquesta oportunitat, de tot el que han après i d’haver gaudit, per exemple, d’uns dies de piscina. “Hem après a fer pastissos, truites i també cafès. Hem estat amb gent molt bona. Hem format una família”, explica El Hajaji. Fa un any aproximadament que van marxar del Marroc perquè, segons assegura El Hajaji, allà “no hi fa futur”. Diu que des que va arribara l’Estat espanyol, li ha passat de tot, “coses bones i coses dolentes”, però no es penedeix d’haver fet el pas, tot i reconèixer que el viatge va ser molt dur. De fet, prefereix no parlar-ne. “Vaig venir a Espanya per canviar la meva vida, per guanyar-me la vida, i ara estic molt content d’haver-ho fet”, hi afegeix. I sobre els prejudicis que hi ha sobre el col·lectiu MENA, no s’està de dir: “Cadascú, que pensi el que vulgui. Hi ha gent de tot, gent bona i gent dolenta, al Marroc i aquí.”

El coordinador de programes d’inserció de la Fundació Diagrama, Gonzalo Fabregat, indica que durant la seva estada els joves han treballat molts aspectes de manera transversal –les habilitats socials, les destreses laborals, hàbits saludables de vida...– amb un objectiu final: la inserció laboral. “Totes les entitats que hem col·laborat en aquest projecte hi aportem el nostre gra de sorra. I tots tenim clar que remem en el mateix sentit i que l’objectiu final és la inserció laboral.” En aquesta línia, veu de molt bon ull que aquest projecte culmini amb la consecució d’un lloc de treball per part d’alguns dels participants. “Serà molt important, de manera directa, per als nois que siguin contractats. Però també és rellevant perquè de manera indirecta s’influeix en tots els altres nois, que veuen que, encara que és difícil, és possible.” “Si aconseguim que la comunitat, que les entitats i les empreses de l’entorn, se sensibilitzin, el percentatge d’inserció laboral es pot incrementar de manera exponencial”, conclou Fabregat. De manera paral·lela a l’itinerari formatiu, la fundació treballa per tal que els nois puguin regularitzar la seva situació administrativa, condició sine qua non per a la signatura d’un contracte de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia