Educació

La fibra es queda a la porta de l'institut de Castellterçol

El cablejat arriba fins al davant dels mòduls, però falta que la Generalitat autoritzi la connexió cap a l'interior

Fa dos anys que els alumnes esperen utilitzar en condicions la tecnologia del centre

A l'institut de Castellterçol, el desplegament de la fibra òptica ha arribat fins a la porta de les instal·lacions, però no ha acabat d'entrar al centre educatiu malgrat la insistència de l'Ajuntament i el consell escolar.

La fibra òptica havia d'arribar als mòduls d'ESO a mitjan curs 2013/14, després d'haver-se desplegat correctament a l'edifici de primària, situat a uns 700 metres de distància, però la instal·lació es va frenar gairebé un any en el tràmit entre l'Ajuntament anterior i l'operadora per decidir per on havia de passar el cable. Amb l'acord del traçat i les llicències a punt, els problemes no van acabar, ja que el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) va comunicar que s'havia congelat el desplegament de la fibra per extinció del pressupost.

Per a sorpresa del centre, però, pocs dies després Movistar va fer la instal·lació de tot el cablejat de fibra fins a la porta dels mòduls de secundària, on ha quedat frenada: “Fa un any crèiem que teníem per fi la fibra, però els serveis territorials ens diuen que hi ha una llista d'espera amb altres centres en la mateixa situació i que no es pot fer la connexió definitiva”, diu Albert Obrero, regidor d'Educació.

Nul marge de moviment

A diferència d'altres punts de la zona, a Castellterçol encara no ha arribat el desplegament públic de la fibra, i va ser la Generalitat la que la va fer portar per millorar els serveis dels seus edificis: el CAP, l'escola i l'institut, tot i que només està operativa en un. Això també fa impossible que, tot i tenir-la a
la porta dels barracons, l'Ajuntament o el mateix centre educatiu puguin donar d'alta la connexió definitiva perquè funcioni: “La fibra, físicament, és a Castellterçol. Des de la centraleta es va fer arribar a l'escola i funciona. També a l'institut, però no hi dóna servei i només la poden contractar ells”, lamenta Obrero.

La paciència, al límit

“Fa dos anys que estem així. Tenim uns alumnes fent classes en barracons des de fa sis anys. Com que no podem tenir un edifici nou, s'ha intentat fer un esforç des de tots els àmbits per dotar les aules de bones eines i ara ens trobem que no les podem fer servir en condicions”, explica Obrero, i remarca que el projecte de secundària gira a l'entorn de la tecnologia: “És un territori aïllat i aquestes eines ens poden ajudar a acostar-nos als centres de coneixement, però no ho podem fer amb tres gigues de velocitat.”

Des de l'institut, comptaven que una petita part dels pressupostos prorrogats de la Generalitat serviria per posar en marxa la fibra òptica abans d'acabar aquest curs, però tot indica que els diners hauran de sortir de la partida dels nous pressupostos del 2016, un fet que faria que la fibra no es pogués fer servir fins al setembre: “Ens menjarem un altre curs i ja en seran tres reclamant el mateix. A la pràctica, vol dir que un alumne que va entrar a primer es presentarà al darrer curs de l'ESO i no haurà pogut fer servir els instruments que tenim de manera correcta.”

De les reunions a la mobilització

L'Ajuntament va demanar la setmana passada una reunió amb el director dels serveis territorials d'Ensenyament de la Catalunya central, Antoni Massegú, per tractar el tema de la fibra òptica, però també el mal estat de l'edifici de primària: “Com que es va preveure que es faria un edifici nou, es va deixar d'invertir per millorar l'antic, i ara, després de vuit anys, no hi ha previsió de fer cap centre nou i l'edifici està en males condicions. Fins i tot en una part de la teulada hi ha una lona perquè van volar les teules”, comenta el regidor d'Educació, Albert Obrero. A la reunió amb el delegat territorial, està previst que també hi vagin representants del centre educatiu, dels pares i mares i dels alumnes, ja que és “una qüestió de poble”, diu Obrero.

També es valora fer una rua festiva per fer sentir més la seva veu. “Som realistes i no demanarem un edifici nou de manera immediata, però no em crec que no hi hagi capacitat per fer la connexió”, conclou el regidor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva