Educació

L'Ajuntament de Caldes pagarà mig milió d'euros del nou institut

Ensenyament accepta l'oferta municipal i farà l'edifici al costat de la flamant escola Benaula

Inaugurar la seu és “un pas històric”, diu la directora del centre de primària

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat construirà el nou edifici de l'institut de Caldes de Malavella (de primer a quart d'ESO) a tocar de la seu de l'escola Benaula, que s'inaugurarà dilluns. El director territorial d'Ensenyament, Albert Bayot, confirma que el govern ha acceptat la proposta de l'Ajuntament de Caldes, que pagarà mig milió d'euros de la construcció del nou institut.

A Caldes –7.130 habitants segons el padró del 2014– viuran d'aquí a uns dies la inauguració de la Benaula. I d'aquí a uns anys podrien estrenar el centre de secundària, que és en uns mòduls prefabricats des de fa onze cursos. Ensenyament i l'Ajuntament signaran abans del 31 de desembre el protocol segons el qual “es prioritzarà” la construcció de l'equipament, diu Bayot.

El director territorial admet que l'aportació de mig milió ajuda a convèncer el govern. També ho fa l'emplaçament: l'institut serà a tocar de la nova Benaula, cosa que permetrà compartir “el gimnàs i la sala d'actes”. I en el futur, segons els nombre d'alumnes de les dues etapes educatives, “una part de l'escola es podria utilitzar per a l'institut i viceversa”. Serà “una construcció fronterera”.

Bayot recorda que el 2009, quan va accedir al càrrec, hi havia 170 centres a la demarcació pendents de construir o d'ampliar. Assenyala que el projecte de Caldes hauria d'estar a punt l'any que ve i la construcció, el 2017. L'acord verbal entre les dues parts té el vistiplau de la direcció general de centres públics del govern.

La Generalitat i l'Ajuntament de Caldes han treballat la proposta de construcció del nou institut des de fa mesos. L'alcalde, Salvador Balliu (CiU), veu ara a prop la resolució “del mapa escolar de Caldes”.

Canvi de plans

L'Ajuntament havia cedit uns terrenys a la travessera de Taronja perquè el govern hi fes l'institut, però al final s'ha decantat per la proposta de fer-lo junt a l'escola. Hi aporta, a més, diners. “La primera possibilitat hauria endarrerit molt les coses.” Els 500.000 euros surten de la venda d'una parcel·la del camp de golf del poble, recorda el batlle.

LA FRASE

La construcció de l'institut de Caldes es prioritzarà amb el mig milió d'euros que hi posa l'Ajuntament
Albert Bayot
DIRECTOR dels serveis territorials d'ensenyament

LA XIFRA

10
cursos
ha estat l'escola Benaula de Caldes en mòduls prefabricats. A partir de dilluns, utilitzarà el nou edifici.

Fer pinya als barracons, i una seu “impressionant”

A Caldes, hi ha l'escola Sant Esteve des de fa més de mig segle i, des de fa deu cursos, la Benaula, que agafa el nom d'una riera del poble, a tocar de Sant Andreu Salou. El centre de primària se'n va a una seu “impressionant”, diu la directora, Anna Sánchez.

La docent recorda que el curs 2006/2007 l'escola va començar amb només vint alumnes de P3 i que més tard el centre va estar dos anys amb barracons a banda i banda del carrer de la Pau.

El centre té 257 alumnes, una sola línia i tres grups desdoblats. El pati d'infantil dóna al bosc de les Monges. “Es podrà sortir al pati i esbravar-se [sense mullar-se], hi ha un porxo preciós. Als barracons, han d'estar tancats a classe. Amb el canvi, hi guanyem en tots els aspectes, però és cert que en [deu anys de] barracons, els mestres ens trobem i fem molta pinya perquè hem après a a treballar en les condicions que hi ha”. Sánchez es prepara per a l'estrena. “[El nou col·legi] és un pas històric, per a l'escola i per al poble, i tant de bo no fos tan extraordinari.” Dilluns a la tarda (de 2/4 de 5 a 6) hi haurà jornada de portes obertes, i alguns pares ajuden en el trasllat de material.

L'escola ha costat 2,7 milions d'euros i s'ha construït en un espai de 5.740,70 metres quadrats. Per Nadal, els estudiants d'ESO deixaran els seus mòduls i utilitzaran els barracons de la Benaula, alliberats amb l'estrena de dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona