Educació

Josep Amat, doctor ‘honoris causa’ a la UdG

La Universitat de Girona li atorga el màxim reconeixement acadèmic per la seva contribució en la robòtica orientada a la millora de la qualitat de vida

La Universitat de Girona (UdG) va concedir ahir el títol de doctor honoris causa a l’expert en robòtica Josep Amat i Girbau. L’acte d’investidura va tenir lloc a l’aula magna Modest Prats, el va presidir el rector Quim Salvi i hi va ser present el professor emèrit Joan Batlle, padrí del doctorand. Durant la cerimònia, el rector de la Universitat de Girona va destacar la manera com Amat “s’ha avançat als temps amb projectes innovadors que, amb el pas dels anys, s’han demostrat fonamentals i necessaris per la societat”. Així mateix, també va assenyalar que la universitat volia homenatjar “no només un home de ciència, de rigor i claredat, sinó també un humanista, un home que ha sabut mirar el futur i transformar el present”.

Amat, per la seva banda, va recordar que el lligam amb la institució universitària “ve de lluny i va començar a l’entorn de la robòtica submarina”, una àrea de coneixement sobre la qual ha ressenyat la història i els principals avenços, “una llarga història del desenvolupament tecnològic que caracteritza el progrés de la humanitat”, va concloure.

L’expert en robòtica Josep Amat i Girbau (Barcelona, 1940) és considerat un dels científics més destacats del panorama tant català com espanyol en l’àmbit de la robòtica orientada a la millora la qualitat de vida de les persones. De fet, si bé la seva activitat científica queda ben referenciada amb els centenars de contribucions en congressos, revistes, direcció de tesis doctorals i participació en comitès científics, cal destacar el control d’un computador amb la mirada, el control robotitzat de la càmera en cirurgia laparoscòpica, noves tècniques de cirurgia de la ròtula de l’húmer, el sistema de validació d’ocupació en vies VAO i el sistema robòtic d’ajut per a cirurgia prenatal, entre altres avenços.

Els doctors i doctores honoris causa són un referent clau en qualsevol centre universitari. D’aquesta manera, la Universitat de Girona ha anat impulsant al llarg dels anys aquests homenatges com un instrument de reconeixement a la trajectòria de recerca, acadèmica i cultural de les persones candidates proposades. Ara, amb Josep Amat, hi ha un total de trenta-cinc persones amb la distinció del doctorat honoris causa per la Universitat de Girona, entre elles, Lluís Llach, que va rebre el reconeixement el 2017; Miquel Martí i Pol, premiat a títol pòstum; Narcís Comadira, l’any 2018, així com Pere Portabella i Anna Ferrer enguany.

LA XIFRA

35
persones
són les que han rebut la distinció del doctorat ‘honoris causa’ per la Universitat de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró