Educació

La Diputació de Barcelona assegura que el govern no cobrirà el cost real de P2

Manté que “només” n’assumirà entre el 40% i el 45% perquè no ha sumat totes les despeses

Alerta que l’increment de la demanda no es podrà cobrir

La Diputació de Barcelona difereix del concepte de “gratuïtat” per a les famílies amb infants que comencin P2 que el govern de la Generalitat va anunciar l’abril passat. El conseller Josep Gonzàlez-Cambray va afirmar llavors que la Generalitat passaria a pagar la part del cost de P2 que ara abonaven les famílies, més la part que ja cobria, i que els municipis en continuarien pagant la tercera part. D’aquesta manera, la Generalitat pagaria 3.200 euros –més 200 en concepte del deute que va contraure fa uns anys– i els ajuntaments, 1.600. Així, les famílies no hauran d’abonar res per l’escolarització, tot i que sí per serveis com el menjador i l’acollida. Des de la Diputació, però, el diputat responsable d’Educació, Josep Monràs, va criticar ahir que a la pràctica el govern no estarà pagant la part real que fins ara abonaven les famílies, ni la de la mateixa conselleria. En primer lloc, per la disparitat d’escoles bressol i, en segon, perquè va alertar que d’aquests càlculs s’han extret despeses, però d’altres no s’han tingut en compte, i s’han limitat a cobrir el cost per les cinc hores d’escolarització. Així, en quedarien fora la part proporcional dels subministraments, temes com ara el cost dels bolquers i serveis addicionals, per exemple, per a alumnes amb necessitats educatives especials. La Diputació calcula que només la part dels subministres incrementa en un 20% el cost real de la plaça.

Monràs hi va afegir que el marc legal fa que els ajuntaments hagin d’eliminar de les seves ordenances els conceptes que ara pagaven les famílies i que no puguin cobrar res en concepte d’escolarització. “Qualsevol element de suport a l’escolarització haurà de recaure sobre la motxilla pressupostària de l’Ajuntament”, va manifestar. En vista d’aquest escenari, temen que seran els municipis els que tornaran a assumir aquest cost addicional. “No podem ser la caixa B de la Generalitat”, va lamentar, i hi va afegir que el finançament de P2 per al curs següent no està garantit.

Paral·lelament, Monràs va alertar amb xifres de set municipis que la demanda de P2 ha pujat un 20,55% de mitjana. Monràs va avisar que no hi ha més places i que, per tant, aquesta demanda no es podrà cobrir. El diputat va assegurar que amb l’anunci fet des d’Educació de la gratuïtat s’han generat “expectatives” que no es poden complir.

LA XIFRA

926
escoles bressol
municipals hi ha repartides en 566 municipis. N’hi ha 42 del departament i 718 de privades.

LA FRASE

No podem ser la caixa B de la Generalitat
Josep Monràs
DIPUTAT D’EDUCACIÓ DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Finançar la lluita contra l’abandonament escolar

La Diputació de Barcelona destinarà en aquesta legislatura 12 milions d’euros al programa Noves Oportunitats Educatives (NOE 4.10) de lluita contra l’abandonament escolar entre els joves de 16 a 24 anys de la demarcació. Així ho va anunciar ahir el diputat d’Educació, Josep Monràs, que va explicar que l’import es destinarà a “ajudar els municipis perquè els joves puguin trobar noves oportunitats educatives”. De moment, el programa va entrar en una fase pilot, que s’ha iniciat amb 3.332 joves de set municipis de la primera corona metropolitana (Badia del Vallès, Cornellà de Llobregat, Igualada, Mataró, Mollet del Vallès, el Prat de Llobregat i Vilafranca del Penedès), a més del Consell Comarcal d’Osona. Ara s’hi han afegit 94 ens locals de la demarcació de Barcelona, de manera que les ajudes arribaran a més de tres milions de persones. Per això, segons Monràs, dos de cada tres ajuntaments lluitaran contra l’abandonament escolar prematur. Amb els resultats del pla pilot i l’experiència d’una trentena de municipis més de la segona corona, “s’ha anat construint una estratègia comuna per a tots els ajuntaments”. El diputat va reivindicar el treball del món municipal en la lluita contra l’abandonament escolar i va criticar la “falta de col·laboració de la conselleria amb els municipis”, ja que la Generalitat “no cedeix informació sobre rendes familiars i vulnerabilitat”. En aquest sentit, Monràs va anunciar que ha instat la conselleria a treballar conjuntament, perquè “l’abandonament escolar prematur és un problema de país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC