Educació

La UAB no es refarà de l’atac informàtic fins Nadal

Dilluns s’habilitarà una wifi oberta, però segueix sense funcionar el campus virtual

Es comencen a revisar 2.000 ordinadors per veure si estan infectats

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) no es refarà completament de l’atac informàtic que el va afectar dilluns a la matinada almenys fins Nadal, tot i que la previsió és anar recuperant aviat, i de manera gradual, els serveis més importants. Dilluns s’instal·larà una wifi provisional amb què alumnes i docents es podran connectar a internet, però el campus virtual continua sense funcionar. Sí que es pot accedir al correu corporatiu des d’un navegador extern. Caldrà veure si la wifi aguanta un eventual alt volum de connexions, ja que la UAB té 30.000 estudiants. Aquesta setmana hi ha hagut alguns problemes a les xarxes mòbils perquè molts alumnes s’han connectat a internet a través dels seus telèfons.

La universitat ha posat en marxa un web provisional que serveix, sobretot, per comunicar l’estat de la xarxa. També s’està informant a través d’un canal de Telegram i de Twitter, ja que no es poden enviar correus de manera massiva. Les classes, que ja es poden fer totalment presencials, s’han adaptat a la caiguda de la xarxa. Es poden fer servir els projectors connectats als portàtils dels docents, però no les aules informatitzades, per exemple. Ja s’han començat a revisar prop de 2.000 ordinadors per comprovar que no estiguin infectats.

Els informàtics de la UAB estan treballant amb una empresa especialitzada i amb l’Agència Catalana de Ciberseguretat en l’avaluació de l’atac i la recuperació del sistema. La universitat no té constància de cap tipus de filtració de dades. El rector de la UAB, Javier Lafuente, va explicar ahir que s’ha pogut saber que darrere de l’atac hi ha un programari de segrest (ransomware) anomenat Pysa, però segons ha informat la universitat ningú ha demanat un rescat per poder recuperar les dades suposadament sostretes. “Des de la institució no s’ha iniciat cap contacte amb els ciberdelinqüents. Si algú ha actuat en nom de la UAB, està cometent una suplantació d’identitat que representa un delicte”, va informar ahir la universitat amb un comunicat.

LA XIFRA

2.000
ordinadors
s’analitzaran per comprovar si han estat infectats per l’atac informàtic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona