Educació

Les extraescolars estan preparades per començar

Les activitats podrien ser objecte d’algun retard per l’adaptació de les escoles

Les entitats organitzadores en defensen la seguretat

Una de les preguntes més recurrents de la tornada a classe és com es garantirà que les extraescolars no siguin un focus de contagis. Les escoles s’han organitzat amb el criteri de grups estancs, els alumnes dels quals no es barrejaran amb d’altres. Però estudiants de diferents grups es podran trobar barrejats en les extraescolars, fet que fa dubtar moltes famílies de l’èxit de l’organització escolar en la lluita contra el coronavirus. En les extraescolars s’ha d’actuar com en qualsevol àmbit social, seguint escrupolosament les mesures de seguretat, com el manteniment de la distància, el rentat freqüent de mans i l’ús de mascaretes. Així ho assenyala el conseller d’Educació, que considera les extraescolars més necessàries que mai. “Cal que l’alumnat reprengui la socialització i les activitats relacionades amb les habilitats”, afirma. Encara falta, però, establir un protocol per a les activitats esportives, en què el contacte personal és freqüent, i és una competència estatal, perquè hi ha esport infantil i juvenil entre diferents comunitats autònomes.

Les entitats que organitzen extraescolars, com la Fundació Pere Tarrés i Fundesplai, ho tenen tot preparat, amb l’aval que els dona una bona temporada d’estiu en què els casos de contagi en casals, colònies i campaments han estat anecdòtics. “Cal trencar la por i que la Generalitat doni un missatge de confiança”, reivindica la directora de programes educatius i socials de la Fundació Pere Tarrés, Sònia Recasens. En el lleure d’estiu, la clau va ser el respecte dels protocols i el ràpid aïllament dels positius, i en aquest sentit, a l’hora de contractar extraescolars, s’ha demanat una persona que coordini les activitats “perquè les famílies estaran més tranquil·les en el seguiment del protocol”, explica Recasens. L’entitat té confirmades el 80% de les extraescolars i el 100% en algunes escoles, i Recasens creu que podria passar com a l’estiu, que hi hagi retards en la contractació de les sortides. “En les extraescolars no notem de moment retards, i en general començaran al principi del curs”, precisa.

Froilán Salgado, adjunt a la direcció de Fundesplai, explica que l’entitat ho té tot preparat per començar avui les extraescolars. Tant aquestes activitats com l’espai del migdia “són importants per garantir el dret al lleure”. Tots els menjadors començaran de manera habitual “i les extraescolars també, però amb algun calendari una mica diferent”. Tot i que s’acabaran fent durant el curs, Salgado explica que hi ha famílies que encara estan pendents de decidir les inscripcions perquè no saben encara de quines beques disposaran, “però això passa cada any”, assenyala. “Sí que hem fet alguns ajustos organitzatius per complir les mesures de seguretat –diu–, i en algun cas l’activitat començarà una setmana més tard perquè l’escola acabi de fer el rodatge.” Hi ha hagut centres que han hagut de cedir espais que dedicaven a les extraescolars a encabir-hi aules. Recasens no creu que sigui un problema disposar d’aquests espais fora de l’horari lectiu.

Pel que fa al menjador, s’han hagut d’adaptar horaris dels monitors pels nous torns, així com incrementar la neteja i el temps de ventilació. Hi ha escoles que han detectat una disminució del nombre de famílies que hi deixaran els nens a dinar i d’altres, al revés, ja que no volen que els alumnes es quedin a dinar amb els avis. En tot cas, “l’essència del menjador no canvia”, explica Salgado, que defensa, com Recasens, que amb prevenció es poden fer activitats segures.

LA DATA

14.09.20
Les entitats
del lleure educatiu tenen preparades les extraescolars perquè puguin començar.

LA FRASE

Entenem l’activitat extraescolar com a «educació 360» i generadora d’igualtat d’oportunitats
Sònia Recasens
directora de Programes Educatius i Socials de Pere Tarrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA