Educació

Els àpats becats es duran a casa si es confina l’escola

Educació descarta per al curs vinent les targetes moneder i mantindrà obertes les cuines de les escoles

Els alumnes amb beca menjador rebran el dinar a casa si l’escola tanca per la Covid-19

Les targetes moneder, la fórmula amb què el Departament d’Educació va pagar l’equivalent a les beques menjador durant el tancament dels centres educatius, no estaran actives el curs vinent. Les cuines de les escoles estaran obertes tot i que el centre educatiu hagi de tancar perquè s’hi detectin casos de Covid-19, i els àpats es lliuraran a domicili, o bé les famílies beneficiàries els aniran a recollir al centre. Únicament es tornaria al sistema de les targetes moneder en cas que el confinament fos total. Les cuines continuaran funcionant –o les empreses de càtering que presten el servei– tant si tanca tot el centre educatiu com si només ho fan un o més grups. El repartiment a domicili va ser la primera opció del departament quan es van tancar escoles i instituts al març, i la intenció era fer-ho a través de les entitats socials, però les restriccions de l’estat d’alarma i la sobrecàrrega de feina d’entitats com la Creu Roja ho van fer inviable.

Així ho va avançar ahir el conseller d’Educació, Josep Bargalló, al Parlament, on va donar explicacions sobre els ajuts per a l’alimentació dels menors en risc de pobresa, juntament amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Van comparèixer després de la polèmica que va motivar la supressió de les targetes moneder el 31 de juliol passat, tot i l’acord parlamentari per mantenir-les tot l’estiu per l’impacte de la pandèmia. Bargalló va defensar que el manteniment de les beques menjador fora del curs escolar suposaria una il·legalitat, perquè estan vinculades jurídicament a l’ús del menjador escolar durant el curs. Mentre va durar el confinament, les famílies beneficiàries de la beca menjador van rebre una targeta moneder en què es van ingressar quatre euros diaris per cada beca. Aquest import correspon estrictament al cost del menjar, ja que el sou dels monitors, 2,20 euros per àpat, es va compensar amb les indemnitzacions que la Generalitat ha pagat a les empreses que presten el servei.

El 18 de juny es va aprovar per unanimitat al Parlament la proposta del PSC i Catalunya en Comú-Podem de mantenir les targetes moneder o una fórmula similar durant l’estiu per garantir almenys un àpat de qualitat per als menors en risc de pobresa. Però el fet és que el 19 de juny les famílies van deixar de percebre la beca i les targetes moneder es van desactivar el 31 de juliol. Ha acabat el curs i la fórmula ha de ser una altra, va defensar Bargalló, tot i que els partits de l’oposició li van retreure que les beques menjador es continuessin percebent durant els dies no lectius de Setmana Santa i no pas ara –“eren dies dins del curs escolar”, va argumentar el conseller– i que les famílies no percebin l’ajut des de fa mes i mig.

La pilota és ara a la teulada del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i el seu titular, Chakir el Homrani, va explicar que les àrees bàsiques dels serveis socials estan ara analitzant les necessitats de les famílies en matèria alimentària. Seran els ens locals –“per llei, la detecció del risc alimentari i la primera resposta corresponen als serveis socials”, va recordar El Homrani– els que prestin l’ajut, que després pagarà la Generalitat a través del contracte programa, fet que va ser interpretat pels partits de l’oposició com una deixadesa de responsabilitats per part del govern.

Els consellers van defensar que és una mesura més justa, ja que les beques menjador no cobreixen tota la necessitat –se n’atorguen 142.000, quan el nombre de menors vulnerables voreja els 280.000–. Els motius són diversos: hi ha escoles amb menjador gratuït, mentre que d’altres no en tenen, i el cobrament de la beca està vinculat a l’ús del menjador. I El Homrani va dir que el seu departament atorga altres ajuts a les famílies amb problemes per la crisi pel coronavirus, com els 20 milions per a ajuts d’urgència i la no sortida dels beneficiaris de la renda garantida durant la pandèmia.

És una obvietat que la beca menjador és un ajut per a alumnes que són usuaris del menjador escolar
Josep Bargalló
Conseller d’Educació
Creiem en la proximitat; no aprofitarem la crisi per recentralitzar com han fet d’altres
Chakir el Homrani
conseller d’Afers Socials
El govern ha demostrat deixadesa i falta de planificació amb les beques menjador
Esther Niubó
Diputada del PSC
El 50% dels nens que viuen en famílies monoparentals estan en risc de pobresa
Sonia Sierra
Diputada de Ciutadans
L’acord per garantir la suficiència alimentària d’alumnes en risc d’exclusió ha estat un miratge
Conchi Abellán
Diputada d’En Comú podem
La decisió de suprimir les targetes va ser improvisada, equivocada i irresponsable
Daniel Serrano
Diputat del PP

La Generalitat va ingressar 40 milions a les targetes

Rosa M. Bravo

Quan el Departament d’Educació va decretar el tancament dels centres escolars el 12 de març, va decidir assumir directament la gestió de les beques menjador a través de les targetes moneder i no deixar-la als serveis socials. Sí que va demanar ajut als ajuntaments per distribuir-les i, un cop en poder de les famílies, les va recarregar amb quatre euros diaris fins a final de curs. Això ha representat un total de 40 milions d’euros, ja que s’ha pagat el mateix import als alumnes que tenen el 100% de la beca (18.000) que als que en tenen la meitat (122.000). “Som la comunitat autònoma que ha pagat el 100% de les beques i no ha recorregut als ajuntaments”, a diferència d’altres, com Cantàbria i Andalusia, segons Bargalló. “Si només haguéssim pagat les 18.000 beques que tenen el 100%, ens hauríem estalviat 30 milions, però és una qüestió social”, va dir.

El Homrani, al seu torn, va assegurar que no hi haurà limitació als ajuts alimentaris, però no va avançar cap xifra del cost que podria suposar perquè el departament està en espera del càlcul que en facin els serveis socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona