Educació

Societat

Reivindicar Pallach en el seu centenari

El 10 de febrer farà cent anys del naixement del pedagog i polític, i la fundació Pallach programa actes tot el 2020

Amb l’Any Pallach, aspiren a divulgar la figura i els seus valors educatius arreu de Catalunya

L’Any Pallach, pel centenari del seu naixement, arrenca dimecres a Palafrugell

El 10 de febrer es complirà un segle del naixement del mestre, pedagog i polític Josep Pallach, el 1920 a Figueres. Per commemorar l’efemèride, la fundació que vetlla pel seu llegat i la seva memòria ha preparat diverses iniciatives divulgatives de la seva figura, emmarcades en un Any Pallach que dimecres vinent (19 h) encetarà el sociòleg Salvador Cardús, amb la conferència Educar, un compromís amb el futur al Teatre Municipal de Palafrugell.

Entre les activitats que se succeiran al llarg del 2020, el president de la Fundació Pallach, Josep Maria Soler, avança que el 10 de febrer també hi haurà un acte a Figueres, vila natal del protagonista, i en el calendari també preveuen altres esdeveniments amb caràcter institucional –aquesta primavera i amb l’adhesió de la Generalitat, a Barcelona– i acadèmic –a la UdG i la UAB, a la tardor–. La cloenda, amb vista ja al gener del 2021, arribarà amb un acte a Begur –on va ser enterrat al 1977, després de la seva mort prematura, i encara resideix la seva vídua, Teresa Juvé–. En paral·lel, la fundació ha preparat una mostra amb la pretensió que sigui itinerant entre tots aquests municipis –que van testimoniar la vida i trajectòria de Pallach– i altres poblacions interessades a rebre-la.

El vessant acadèmic

Soler destaca que amb els actes de l’Any Pallach, a més de recordar la figura del pedagog i polític, pretenen reivindicar “els seus grans valors, com un de tants catalans compromesos amb el país i referència per a moltes generacions”, sobretot per “la importància que tenen avui dia l’educació i el compromís social, a tot nivell, des de l’educatiu transversal, social, empresarial o institucional, entre d’altres”. Alhora, volen aprofitar-lo per “enfortir” la fundació, que va començar a caminar el 2012 i que, a més de poblacions com ara Palafrugell, Figueres i Begur, volen estendre a més punts del territori i amb un radi d’actuació que hi impliqui el màxim de col·lectius, a més dels estrictament pedagògics i acadèmics.

En l’àmbit educatiu, la Fundació Josep Pallach ha promogut en els seus primers vuit anys de servei diverses iniciatives de cooperació amb centres educatius, com ara jornades per reflexionar sobre la relació entre les escoles, les famílies i l’entorn, o fenòmens com ara el combat del bullying i altres conductes d’assetjament en la relació entre alumnes. També han promogut el programa Lecxit, de promoció i pràctica de la lectura per a l’èxit educatiu, originari de la Fundació Bofill però adaptat a la realitat de les famílies i l’entorn de cada centre escolar.

En les accions, han aconseguit pal·liar la falta de recursos econòmics gràcies a l’acció de centenars de voluntaris, més de mig miler en xifres del 2018. I ara, sobre la base d’aquesta experiència a l’Empordà i alguns centres del Barcelonès, aspiren a escampar la influència a més llocs de Catalunya. També volen estendre l’abast territorial de les Tertúlies Pallach i les jornades de formació, i divulgar el paper de Teresa Juvé, amb l’eina del documental Memòries de l’exili i la seva guia didàctica, i la publicació d’una nova novel·la centrada en les seves vivències al costat de Pallach.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona