Educació

Distinció mundial a Rosa M. Falgàs, professora d’adults

Primera guardonada de l’Estat per la principal entitat en la matèria, que té la seu als EUA i ara n’obrirà una d’europea

La professora d’adults gironina Rosa M. Falgàs ha estat la primera de l’Estat espanyol a ser guardonada per l’International Adult and Continuing Education Hall of Fame, de la Universitat d’Oklahoma, el principal organisme en l’educació d’adults del món, a banda de la Unesco. Falgàs, ara jubilada, ha tingut una àmplia trajectòria de més de 30 anys com a mestra d’adults, començant pel Pont Major, passant per Sarrià de Ter i acabant a l’escola d’adults de Girona, de la qual, a més, va ser directora durant dos breus períodes. A més, va ser la responsable dels primers materials d’alfabetització en català. També té una àmplia trajectòria en organismes mundials, tant a la Unesco com al Consell Internacional d’Educació d’Adults i l’Associació Europea per a l’Educació d’Adults, dels quals va arribar a ser vicepresidenta. Justament el fet que “hagi treballat des de la base en l’alfabetització i alhora hagi influït des del punt de vista teòric en l’àmbit mundial” és el que se li ha volgut reconèixer, segons li ho van expressar els responsables a l’hora d’anunciar-li que rebria el guardó.

Falgàs va rebre el reconeixement –una placa i una medalla– juntament amb 18 persones més en un acte que es va fer a Belgrad el 19 de setembre, coincidint amb l’aniversari de Paulo Freire. Aquest any Hall of Fame va voler guardonar especialment professionals dels països de la Mediterrània i per això també es va premiar un professor de Portugal i un d’Itàlia. L’endemà, en una reunió, es va exposar la voluntat d’obrir una branca europea de l’organisme.

Acte a Girona al maig

Falgàs, que continua implicada en organismes europeus i mundials, explica que ella serà una de les membres d’aquesta branca europea del Hall of Fame creada “per promocionar l’educació d’adults” i que ha de ser “exemple per a altres regions del món”. Es mostra, a més, molt feliç que l’organisme hagi decidit justament fer la constitució d’aquesta branca a Girona al maig. Falgàs recorda que ja el 2017 es va fer a la capital gironina una conferència europea d’educació d’adults que va reunir 140 persones de 37 països.

LA FRASE

Em representa un compromís per continuar treballant per l’educació de tothom
Rosa M. Falgàs
Professora d’adults jubilada

LA DATA

19.09.19
és el dia
que Hall of Fame va entregar els reconeixements d’aquest any en un acte a Belgrad.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat