Educació

universitats

Per cada euro invertit en la universitat se’n guanyen quatre

Un informe destaca “l’efecte multiplicador” d’apostar per l’educació superior pública

El sistema universitari ha resistit, tot i l’infrafinançament dels últims anys

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) va posar ahir xifres a la rendibilitat del sistema universitari català per al país. Segons el primer Informe d’impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunya, els centres d’educació públics generen 12.400 milions d’euros de facturació cada dia, 14.700 si es compta l’impacte de la recerca, cosa que suposa que per cada 100 euros de despesa en el sistema català d’universitats públiques es van retornar 402 euros al PIB de Catalunya l’any 2015.

Les dades avalen la tesi que durant aquests anys de retallades i estretors han mantingut els responsables de les universitats públiques catalanes, que han advertit que els diners destinats a l’educació superior s’haurien de veure com una inversió i no com una despesa. L’informe reforça també la reivindicació que han fet les universitats de la seva tasca i l’aportació a la societat malgrat els problemes de finançament. Les universitats catalanes no només s’han situat els darrers anys en llocs de privilegi en els rànquings internacionals, sinó que el fet de graduar-se, fer un màster o un doctorat continua sent un factor determinant per combatre l’atur i accedir a llocs de treball més ben pagats.

Pel que fa a la contribució de les universitats a l’economia catalana, l’informe destaca “l’efecte multiplicador” de l’activitat als campus. Per exemple, que contribueixen a l’economia catalana amb un 1,4% del PIB i generen prop de 45.000 llocs de treball a temps complet. Si, a més, s’hi sumen les dades del sistema públic de recerca, la contribució al PIB català s’eleva fins a un 1,7% i el nombre de llocs de treball generats, fins a més de 60.000.

Durant l’any 2015, el sistema català d’universitats públiques a Catalunya va generar una facturació total a Catalunya per valor de 4.545 milions d’euros, cosa que suposa una facturació diària de 12.400 euros i 2.955 milions d’euros de PIB (un 1,4% del total de Catalunya). Amb relació a l’aportació al mercat de treball, l’activitat de les universitats públiques catalanes i dels seus agents vinculats va contribuir a crear i mantenir 44.776 llocs de treball equivalents a 27.804 ocupats a temps complet de manera directa i 16.972 de manera indirecta i induïda.

Els autors de l’informe, el director del Laboratori d’Economia Aplicada AQR-Lab de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Suriñach, i el catedràtic d’economia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Juan Antonio Duro van aprofitar la presentació de l’estudi per reivindicar el paper de les universitats en la societat més enllà de les xifres econòmiques positives que van presentar ahir. Així, els responsables de l’informe van destacar la feina de les universitats pel que fa a l’equilibri territorial gràcies a la presència de campus arreu de Catalunya, que fa que es reparteixin millor els beneficis. En el cantó negatiu, en canvi, l’estudi assenyala que, pel que fa a la capacitat emprenedora dels universitaris catalans, encara és insuficient i hi ha molt camp per córrer.

El vicepresident de l’ACUP, Josep Anton Planell, va reivindicar la capacitat de resistència del sistema universitari català, que ha “sobreviscut” a una crisi econòmica i unes retallades que han delmat de manera significativa les seves finances. Planell va demanar que es recuperin els nivells d’inversió anteriors a les retallades i es va mostrar convençut que “amb una bona estratègia i una bona planificació’’, l’impacte positiu de les universitats en la societat encara serà més gran.

LES XIFRES

1,7
per cent
del PIB i 14.700 euros diaris generen les universitats públiques, comptant-hi la recerca.
60.000
llocs
de treball genera l’activitat de les universitats públiques catalanes i la recerca que duen a terme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt