Educació

La FUB de Manresa creix en espais amb l’antic Escorxador

La universitat rehabilitarà el complex modernista per crear un “campus integrat” més gran que pugui donar resposta al creixement de l’activitat docent

Les obres començaran el gener del 2018 i duraran 15 mesos

La Fundació Universitària del Bages (FUB) convertirà l’antic Escorxador de Manresa en un nou espai de prop de 2.000 m², fet que ampliarà l’actual campus de la UVic-UCC, ubicat a la zona de les Bases, i el convertirà en un “campus integrat”, tal com va avançar Valentí Martínez, director general de la FUB, en la presentació del projecte que es va fer divendres.

La voluntat de la UManresa és rehabilitar i adequar el conjunt modernista, obra d’Ignasi Oms i Ponsa, per ubicar-hi les activitats derivades dels estudis de fisioteràpia que actualment es desenvolupen a la Clínica Universitària. En aquests espais que quedarien llavors lliures està previst adequar-hi les instal·lacions del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic, ja existents però que han quedat petites amb la realització, a partir d’aquest curs, del nou grau de medicina. De fet, aquest va ser l’argument més defensat pels responsables del projecte. Martínez va explicar: “El dia d’avui és molt significatiu en l’àmbit institucional, perquè dona resposta al creixement de l’activitat docent, de recerca i assistencial que està experimentant la FUB i que fa imprescindible ampliar les nostres instal·lacions.” Amb paraules del director, la universitat té previst superar enguany els 1.600 alumnes –el curs passat la xifra va ser de 1.479–, gràcies, entre d’altres, a l’entrada dels nous estudiants de medicina, l’increment de l’oferta de màsters i l’ampliació dels estudis de fisioteràpia.

Ja pensant en aquesta línia evolutiva, el 2015 la FUB va habilitar l’antic edifici del Centre Tecnològic de Manresa, a l’avinguda de les Bases i també dins del recinte de l’Escorxador, per situar-hi les aules i els laboratoris del grau superior de pròtesis dentals i el Lab 0_6, un espai vinculat a la didàctica de la ciència en infants de 0 a 6 anys. “En aquell moment pensàvem que la incorporació de l’edifici FUB2 ens serviria com a mínim deu anys més. Però ja ens ha quedat insuficient”, va assenyalar Martínez. L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, també present en l’acte, va destacar que es tracta d’una operació possible “gràcies a la combinació de tres elements: la generositat de l’associació de veïns del Poble Nou, que actualment utilitza els espais com a seu i magatzem de l’entitat; la sensibilitat de la FUB cap al patrimoni local i la seva voluntat de contribuir amb els propis recursos a millorar-lo, i la ferma voluntat de l’Ajuntament de mantenir l’aposta estratègica de Manresa com a ciutat universitària”.

Enllestit per al curs 18/19

És previst iniciar el projecte de rehabilitació el gener de l’any que ve i que duri 15 mesos, de manera que part del complex ja es pugui incorporar als usos universitaris el curs 2018/19. Les obres preveuen adequar la nau central en un edifici de tres plantes i 1.452 m² construïts, que inclogui les aules teoricopràctiques i els despatxos del professorat de fisioteràpia. D’altra banda, es farà una intervenció al solar i les dues naus laterals adjacents, més petites, que comparteixen la mateixa façana amb el pavelló central, per ubicar-hi els vestidors i altres serveis. S’hi construirà un porxo que unirà aquests elements amb l’actual edifici FUB2 i la biblioteca. En conjunt, el resultat de l’adequació de les tres peces –pavelló, solar i edificis de planta baixa– constituirà el que s’anomenarà FUB3. Les dues construccions situades a banda i banda del portal d’accés també s’habilitaran com a espai de reserva.

L’objectiu de la FUB és finalitzar les obres el febrer o març del 2019, de manera que l’edifici estigui totalment consolidat el 2020, quan es crearà una nova unitat docent teòrica per al grau de medicina –la part dels estudis que, de moment, es realitzarà a Vic; a Manresa, els estudiants hi faran la part pràctica–.

Martínez va explicar que el conveni de cessió de l’edifici, propietat del consistori, encara no està tancat i que el pressupost final està pendent de qualificació. No obstant això, va avançar que la xifra podria rondar els 3 milions d’euros, “sense comptar amb les despeses derivades de la nova facultat”. La inversió anirà a càrrec de la FUB, un fet que Junyent va valorar molt positivament, ja que “l’Ajuntament no té recursos per afrontar una despesa d’aquesta magnitud”.

LA FRASE

Avui donem resposta al creixement de l’activitat docent i de recerca que estem experimentant
Valentí Martínez
director general de la fub

LA XIFRA

3 milions
d’euros és la xifra
aproximada que podria rondar la rehabilitació de l’edifici i la compra de tot l’equipament necessari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró