Ciència

tecnologia

El BSC crea un xip “vital” per a la sobirania tecnològica europea

Sargantana és la tercera generació de processadors de codi obert Lagarto dissenyats pel Barcelona Supercomputing Center (BSC)

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha presentat la tercera generació dels seus processadors de codi obert Lagarto que el seu director, Mateo Valero, no dubta a considerar “vital” per garantir la sobirania tecnològica i mantenir la competitivitat industrial europea. Amb el nom de Sargantana, el nou xip millora el rendiment dels seus predecessors – Lagarto Hun (2019) i DVINO (2021)– trencant per primer cop la barrera del gigahertz en la freqüència de treball, segons informa ACN. El fet que el repertori d’instruccions (ISA) d’aquests nous xips sigui de codi obert “redueix la dependència tecnològica” de les grans corporacions multinacionals i permet la innovació a través de la col·laboració d’empreses i institucions sense les limitacions que implica innovar a partir de maquinaris informàtics de les grans corporacions.

El BSC considera Sargantana “un pas endavant crucial” per al lideratge del BSC en tecnologies de computació de codi obert RISC-V a Europa i el qualifica d’un dels xips d’aquestes característiques “més avançats d’Europa en l’àmbit acadèmic”. RISC-V “podria suposar una revolució tecnològica” per al maquinari lliure (hardware) com la que va suposar Linux per al programari lliure (software) i Valero considera Sargantana “un nou pas endavant” en el desenvolupament de la tecnologia europea basada en RISC-V com un “embrió del futur processador europeu d’altes prestacions”.

El 2017 la Unió Europea (UE) va identificar la manca de maquinari informàtic propi com una de les seves principals vulnerabilitats pel risc d’espionatge industrial que suposa dependre de xips dissenyats i produïts a Estats Units, Taiwan, Xina, Japó o Corea del Sud. La CE també va encarregar al BSC liderar el desenvolupament científic dels futurs xips europeus, aptes per a la computació d’altes prestacions, la intel·ligència artificial, l’automoció o la Internet de les coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses