Salut

Èxit en l'implant d'un ull artificial en un pacient sordcec

La intervenció a la Barraquer és la primera d'Europa i la segona al món en un pacient amb síndrome d'Usher

El malalt portarà unes ulleres que estimularan la seva visió

El Centre d'Oftalmologia Barraquer de Barcelona va dur a terme ahir una intervenció de molta rellevància per al futur de la medicina ocular i dels pacients amb problemes de ceguesa. El primer implant de visió artificial, l'anomenat ull biònic, fet a un pacient amb síndrome d'Usher, que provoca sordesa i ceguera, va ser tot un èxit. Es tracta de la primera intervenció d'aquest tipus a Europa, i només la segona a tot el món.

El pacient que es va sotmetre a aquesta operació té sordesa i un dany a la retina provocat per la retinosi pigmentària, que deriva en ceguesa a curt o a llarg termini de manera inesperada. Gràcies, però, a l'implant d'un ull biònic i l'ús d'unes ulleres podrà recuperar la visió “de forma total o de forma molt similar al que seria habitual”, segons va explicar el cirurgià Jeroni Nadal, l'encarregat d'efectuar la intervenció i un dels pocs professionals de l'Estat habilitats per fer aquesta operació, a causa de la seva complexitat.

L'implant, anomenat generalment “ull biònic” o “implant de retina”, és un sistema de pròtesi, l'Argus II, que estimula la retina amb una descàrrega elèctrica que augmenta la percepció visual del pacient, que només pot veure ombres, i d'aquesta manera les cèl·lules sanes que té la retina es reanimen i tornen a transmetre informació al cervell a través del nervi òptic. Aquest implant també comporta l'ús d'unes ulleres especials que el pacient s'ha de posar un cop recuperat, i que tenen una càmera frontal petita que captura les imatges i les envia a un microordinador incorporat.

El cas s'afegeix a l'èxit d'una operació que es va practicar l'any passat a la Barraquer a una dona amb retinosi pigmentària, que va ser el primer cas a l'Estat en què un pacient va recuperar la vista gràcies a aquest xip de visió artificial. La llista d'espera, segons Nadal, es començarà a reduir arran dels èxits que han anat tenint, i de fet demà mateix es farà una altra intervenció d'aquest tipus. En l'àmbit mundial, s'han practicat cent operacions amb implants d'Argus II, quatre de les quals a l'Estat.

LA XIFRA

100
operacions d'implant de visió artificial o d'ull biònic s'han portat a terme ja a tot el món.

LA FRASE

L'implant permetrà que el pacient recuperi una visió similar a la fisiològica
Jeroni Nadal
cirurgià del Centre d'Oftalmologia Barraquer

Les primeres ulleres 3D per a cecs, al mercat al gener

Una empresa de Castelló, Eyesynth, té a punt una nova tecnologia capaç de revolucionar la manera com els cecs perceben el seu entorn. Es tracta d'unes ulleres amb càmera 3D que transformen la informació espacial i visual en un so abstracte però fàcilment comprensible amb un mínim entrenament, de manera que permeten un nivell d'identificació inèdit fins ara. El so abstracte permet que no hi hagi problemes d'idioma i la característica que es transmeti per la ressonància dels ossos del crani fa que no interfereixi amb el canal auditiu convencional, cosa que millora la seguretat i permet una comunicació normal. Les lents es poden ajustar per tenir una precisió de 6, 2 o mig metre, en funció de si es vol caminar pel carrer i evitar obstacles o seure a taula i identificar els objectes. Els seus creadors asseguren que permet conèixer la posició, mida i forma dels objectes. Es vendran al gener per uns 1.400 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles