Salut fa tancar la llotja del peix de Badalona, oberta onze anys sense permís

Una denúncia del gremi de peixaters motiva la clausura de l'espai, que no està registrat des del 1998

Segons fonts del Departament de Salut, l'última referència escrita segons la qual la llotja de Badalona figura en el registre sanitari d'aquest organisme de l'administració correspon al 1998. Des de llavors, i tal com interpreten les mateixes fonts, s'entén que l'espai no té permís oficial per desenvolupar-hi la compravenda de peix, però malgrat aquesta circumstància la Confraria de Pescadors de Badalona –una entitat que aplega poc més d'una desena de pescadors que encara treballen de manera artesanal i amb un volum de captures poc rellevant– ha continuat utilitzant l'espai durant aquest temps per vendre les seves captures a particulars. Però l'activitat, que s'ha continuat portant a terme sense cap alerta de tancament per part de cap autoritat, ja no serà tolerada per part de l'administració després de rebre una denúncia sobre aquesta pràctica. El requeriment, interposat pel Gremi de Peixaters de Catalunya, acusa els pescadors badalonins de tenir suposades «anomalies» en el procediment de venda del peix, com ara vendre per peces i no per quilograms i amb uns preus a la baixa. «Tot plegat pot induir a un frau per al consumidor, que sovint no acaba sabent quant de peix compra ni a quin preu», deia ahir Josep Maria Morey, gerent del gremi de peixaters. A més de criticar la «venda confusa», Morey posa en dubte les condicions higièniques de la llotja badalonina, l'edifici del qual «no ofereix garanties sanitàries», a més d'estar situat a un quilòmetre de distància del recinte portuari; un fet que obliga a «transportar el peix fresc en vehicles» mentre dura el recorregut. Tanmateix, Salut ha confirmat que l'únic motiu per exhortar un altre cop els pescadors a no fer servir la instal·lació és la raó burocràtica de no tenir cap document que acrediti l'edifici com a espai registrat per l'Agència de Protecció de la Salut, i no pas per raons sanitàries.

«Interessos» comercials

Els membres de la Confraria de Pescadors de Badalona s'han mostrat queixosos amb l'actuació de l'administració i indignats amb la denúncia del gremi de peixaters, fins al punt que l'entitat ja recull signatures per exigir que la llotja es torni a obrir el més aviat possible. El patró major, Jaume Cañas, ha avançat que s'està treballant per aportar la documentació que permeti tornar a registrar la llotja i ha defensat les condicions higièniques de l'espai, «que no són pitjors que les de les llotges de Barcelona o Montgat». Més caut que altres pescadors va ser ahir Cañas en valorar el motiu del gremi per denunciar-los. «Potser ho han fet per interessos comercials», diu Cañas en referència al fet que el tancament de la llotja –que ven a particulars a un preu generalment més barat– pugui fer créixer les compres a les peixateries de la ciutat. El representant del gremi, però, només es va limitar a justificar la denúncia «per transparència i per garantir una competència en igualtat de condicions».

President de la confraria de pescadors en els últims anys i fins fa pocs mesos, Josep Costa denunciava ahir com a «injust» el fet que el gremi «vulgui guanyar el doble que tothom» en temps de crisi i que per assolir-ho porti la llei fins a l'extrem. «Ens sentim perseguits. Som pocs els que fem servir la llotja. Només volem que ens deixin treballar. Si no, ens veurem abocats a vendre el peix porta a porta», deia contrariat Costa, que també lamenta que la decisió de clausurar aquest equipament comercial s'hagi pres a mitjan mes d'agost, unes dates «en què és impossible exigir la mediació d'algun responsable».

Encara els plou sobre mullat

J.G.N.

Per als pescadors de Badalona l'exigència de l'administració de no poder obrir la llotja del peix suposa un altre revés a aquesta professió marítima que cada any que passa disminueix en nombre de treballadors. Jaume Cañas lamenta els perjudicis que comportarà la decisió i Josep Costa va més enllà i assegura que ordenant la clausura de l'espai «ens rematen la temporada», que s'acaba d'aquí a poques setmanes. D'aquesta manera, Costa fa referència a les múltiples problemàtiques que els pescadors artesans de Badalona estan suportant en els últims anys. A més de pertànyer a un sector de l'activitat econòmica que no és precisament aliè a la situació actual de crisi, els pescadors badalonins han manifestat repetidament les seves queixes per la brutícia que s'acumula davant la costa litoral barcelonina, que malmet les seves xarxes de pesca fins al punt de deixar-les inutilitzables o de destruir-les. Llaunes de begudes, residus de productes cosmètics, bosses i altres deixalles ja són malauradament habituals en les seves captures, un fet que els obliga a assumir constantment unes pèrdues econòmiques que ja arriben als 30.000 euros. «Ningú ens ajuda i ens volen fer arruïnar», conclou Costa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona