Salut

salut

Demostren els beneficis del suc de tomàquets ecològics

Investigadors de la Universitat de Barcelona comparen la composició dels productes d'agricultura convencional i ecològica

Els cultius convencionals podrien ser menys resistents a malalties

Un estudi dirigit per experts de la Universitat de Barcelona (UB) demostra per primera vegada que el suc de tomàquet de producció agrícola ecològica té més components fenòlics –substàncies que poden protegir contra diverses malalties– que els sucs produïts amb tomàquets de cultiu convencional. Els resultats d'aquest estudi liderat per Rosa M. Lamuela, professora del departament de nutrició i bromatologia de la UB i investigadora de l'Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària, han estat publicats en l'edició electrònica de la revista Food Chemistry.

En l'estudi s'han analitzat els components de sis marques de sucs de producció convencional i cinc de producció ecològica, que es comercialitzen a Catalunya. Els resultats mostraven diferències significatives, que no havien estat descrites fins ara, en el nivell de components bioactius dels tomàquets d'origen ecològic en comparació amb els de cultiu tradicional. La investigadora Anna Vallverdú-Queralt, primera firmant de l'estudi, destaca que “els resultats es podrien explicar pels mecanismes de defensa de les plantes segons el tipus d'adob utilitzat”. En tots els cultius, el factor més important per al creixement de la planta és el nitrogen. Ara bé, en el cas de l'agricultura convencional, aquest nitrogen es pot afegir a la planta com a nitrogen soluble, com a fertilitzant, mentre que en els cultius orgànics la planta no rep nutrients artificials, i davant d'això reacciona activant mecanismes de defensa que augmenten els nivells de polifenols, explica Vallverdú. En conseqüència, les plantes d'agricultura convencional es poden tornar menys resistents a malalties i presentar un contingut més baix en nutrients, minerals i metabòlits secundaris.

La professora Lamuela ha explicat a El Punt Avui que en un estudi paral·lel –encara pendent de publicar– han trobat resultats similars en el tomàquet cru (d'amanida).

Protectors naturals contra les malalties

Els polifenols són compostos de gran interès nutricional i que poden protegir l'organisme humà contra malalties cardiovasculars, degeneratives i càncer. Actuen com a captadors de radicals lliures i són capaços de regular l'activitat enzimàtica amb efectes beneficiosos pera la salut. En el treball publicat ara, els autors fan l'anàlisi del contingut total de polifenols, flavonols, flavanones i àcids hidroxicinàmics de sucs comercials disponibles a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Nova campanya amb descomptes per esterilitzar animals de companyia

porqueres

Proposen les Aules Sènior de Mataró per rebre la Creu de Sant Jordi

Mataró
societat

Alerten d’un intent d’estafa simulant ser el compte oficial de la Casa Natal de Dalí

figueres
SERVEIS

Sabadell avança la temporada de piscines per la calor

Sabadell
societat

La Plaça del Vi acollirà la 8a edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil

girona
INFRAESTRUCTURES

Inicien les obres de les carreteres T-310z i T-321 entre Mont-roig i Vilanova d’Escornalbou

Vilanova d’Escornalbou

Es crea Impulsa’t, un nou servei d’orientació juvenil a l'Alt Empordà

figueres
Medi ambient

La cotxera de bus d’Horta estrena una gran planta fotovoltaica

Barcelona
Urbanisme

Badalona invertirà 62 milions a l’asfaltat del 70% dels carrers

Badalona