Salut

Alt Penedès

Els usuaris d'hemodiàlisi clamen per la nova unitat

Es mobilitzen Els pacients que s'han de traslladar a Vilanova, uns 50, recullen firmes perquè s'obri la unitat a Vilafranca

El Catsalut té previst el servei abans del 2015 però ara no hi ha ni emplaçament ni diners per fer-lo

El més de mig centenar de pacients de l'Alt Penedès que requereixen del servei d'hemodiàlisi, que tenen insuficiència renal crònica o aguda, recullen firmes des de l'estiu passat a diversos municipis de la comarca per reclamar que el Departament de Salut de la Generalitat compleixi les previsions i obri al més aviat possible una unitat del servei a Vilafranca per evitar els actuals desplaçaments dels pacients a Vilanova i la Geltrú, Igualada o Barcelona, on s'han de desplaçar uns tres cops a la setmana obligatòriament de mitjana per poder depurar la seva sang –cada dos dies aproximadament–. Fins al moment, la campanya de recollida “ja supera les 3.500 signatures”. Segons explica Teresa Catasús, una de les usuàries del servei i veïna de la Granada, “el que demana el col·lectiu és que es compleixi el que està previst i s'obri la unitat a Vilafranca. Els desplaçaments ens afecten molt”, diu. Les persones que requereixen d'aquest servei de depuració de la sang necessiten entre 4 i 6 hores per cada sessió –en la qual s'extreu tota la seva sang per depurar-la en una màquina– a les quals cal sumar-hi els horaris de desplaçament i l'espera dels torns que incrementen notablement el temps que destinen aquests pacients setmanalment per al tractament.

Catasús explica que la intenció del col·lectiu és donar a conèixer entre la població “la necessitat del servei” i explica que un cop acabin la recollida de firmes les presentaran al Parlament perquè s'escolti la seva demanda.

La primera institució a la qual recorreran per fer-se sentir serà l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, ja que el portaveu d'ERC, Pep Quelart, té previst de presentar una moció en la propera sessió plenària municipal en què es demana que l'Ajuntament se solidaritzi amb la demanda d'aquest col·lectiu i amb la campanya de recollida de signatures. En la moció es demana que l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès insti el govern català a posar en marxa allò que ja està previst dins del pla estratègic d'ordenació de l'atenció al pacient renal del Departament de Salut que preveu la creació d'aquest servei a l'Alt Penedès abans del 2015.

Actualment, a Catalunya hi ha 10 serveis de nefrologia (dels quals 7 disposen també d'una unitat de trasplantament renal), 9 unitats d'assistència nefrològica i hi ha 25 centres i unitats de diàlisi repartits per tot Catalunya.

L'hospital del Vendrell instal·larà properament un nou servei d'hemodiàlisi per donar servei als pacients del Baix Penedès que fins ara han de desplaçar-se fins a Tarragona o Reus per rebre el tractament. El setembre de l'any 2008, el ple municipal del Vendrell va demanar la creació d'aquest servei al Baix Penedès tal com ara reclamarà Vilafranca en el seu ple.

LA XIFRA

50
són els pacients
que es desplacen a Vilanova al servei d'hemodiàlisi de Sant Antoni Abat. Altres ho fan a Igualada

LA FRASE

El que volem és que es compleixi el que està previst i s'obri la unitat a Vilafranca
Teresa Catasús
Usuària del servei d'hemodiàlisi de Vilanova


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESPORT

Reconeixement al joc net i a l’exemplaritat en l’esport

GIRONA
SOCIETAT

La Fira Triumvirat es clou amb activitats de reconstrucció històrica

L’ESCALA
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó