El 37% dels pacients del Camp de Tarragona amb càncer avançat tenen depressió

Un estudi constata que el patiment psicològic no s'aborda

Tot i que es tracta d'un estudi «descriptiu», assegura Enric Aragonès, del CAP de Constantí, «se'n poden extreure recomanacions» perquè una de les coses que ha comprovat és que el patiment psicològic que experimenten els pacients amb càncer sovint no és detectat o abordat adequadament. El fet és que els pacients amb càncer avançat tenen una prevalença de depressió major força més gran que la població general, en la qual els casos són d'entre el 3 i el 5%. En canvi, a les persones en una fase terminal ascendeix al 37%, però n'hi ha encara més (el 47%) que tenen símptomes ansiosos i símptomes depressius significatius, segons l'estudi elaborat pel Grup de Recerca sobre Salut Mental en Atenció Primària de l'ICS en l'àmbit de Tarragona- Reus i els PADES de la mateixa zona, de Sagessa i GiPSS.

La depressió major s'associa a una pitjor qualitat de vida, tant en la funció cognitiva com en l'emocional i social, així com a una menor autonomia i a una menor percepció de suport social, tot i que, segons detalla Aragonès, en general «el suport social és elevat». També està vinculat a més preocupacions vitals o existencials, com el fet de pensar en quin estat quedarà la família o si es trobaran en problemes econòmics, per exemple.

En el mateix estudi s'hi explica que, d'aquest 37% de pacients, molt pocs rebien un tractament antidepressiu i s'hi adverteix que es pot tenir la «falsa idea» que estar deprimit «pot ser normal en aquest tipus de pacients» i això condueix a «una inadequada abstenció terapèutica».

Enric Aragonès constata que «com que la depressió és freqüent i s'associava a altres problemes físics i psicològics» cal «un abordatge multifactorial», en què es tracti no només els problemes físics i el dolor, tal com ja es fa amb les cures pal·liatives, sinó també els problemes psicològics, de qualitat de vida i la relació amb la família i els cuidadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES