Salut

Recerca

Validen la tecnologia càncer-en-un-xip per examinar l’efecte d’un fàrmac anti-tumoral

Permet avaluar l’eficàcia d’un medicament en models biològics que representen a microescala les condicions en què es desenvolupa un tumor al cos humà

Es tracta d’una investigació impulsada pels instituts de recerca i les universitats de Lleida i Saragossa

Una recerca impulsada per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Sanitària Aragó (IIS) i la Universitat de Saragossa avala l’ús de la tecnologia anomenada del càncer-en-un-xip per examinar l’efecte d’un fàrmac contra el glioblastoma, el càncer més freqüent i agressiu. En concret, segons explica Judit Herreros, del grup de recerca Senaylització Cel·lular per Calci, “aquesta tecnologia és interessant perquè permet avaluar l’eficàcia de fàrmacs en models biològics que representen a microescala les condicions en què es desenvolupa un tumor al cos humà”. En aquest cas’ha establert el model del glioblastoma en xip. Es tracta d’un tumor cerebrals molts agressius, que com explica Herreros, està constituït per almenys dues regions diferents. “El glioblastoma-en-xip és una cambreta on les cèl·lules de glioblastoma es disposen reproduint aquestes dues regions”, assegura la investigadora Clara Bayona de l’Institut d’Investigació Sanitària d’Aragó, abans d’afegir que “d’aquesta manera són models òptims per estudiar l’efecte de quimioteràpics, fet que redueix la necessitat d’estudis preclínics en animals”. Els resultats d’aquest estudi demostren que el fàrmac en qüestió presenta un efecte predominant en les cèl·lules del centre del tumor. Això completa altres estudis previs en els quals es va descriure el mecanisme d’acció del fàrmac, que activa vies d’estrès cel·lular que porten a la mort de la cèl·lula tumoral en cultiu.

La ha estat possible gràcies al finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea, una beca MINECO del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional i el programa Retos del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, la Fundació la Marató de TV3, una beca FI-AGAUR i el Govern d’ Aragó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat