Salut

SALUT

Activitat física per a parts satisfactoris

Múltiples estudis defensen que una activitat física moderada en dones embarassades afavoreix que tinguin parts eutòcics. És a dir, aquells en què la mare expulsa el fetus de forma espontània quan li arriba el moment i que no necessiten de cap intervenció instrumental per part del metge. Amb aquest objectiu, que també forma part d’una estratègia més àmplia per oferir un acompanyament integral a la dona i fer créixer la seva satisfacció envers el procés gestacional, part i postpart, l’equip de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ho té clar. Fa temps que treballen en aquesta línia i la darrera iniciativa a afegir-se ha estat la d’activitats a l’aigua que es fa a les instal·lacions del complex esportiu de Can Xaubet de Pineda de Mar. “Les dones embarassades han estat durant molt de temps tractades com a persones malaltes, desaconsellant fins i tot l’activitat física durant l’embaràs i aquesta idea encara continua molt arrelada”, explica la llevadora Noelia Ruiz i encarregada de conduir aquestes classes que afegeix que hi ha la necessitat “d’animar i acompanyar les dones  a portar un estil de vida i un embaràs més saludable incorporant l’exercici físic”.

El programa consta d’una sessió setmanal de 45 minuts de durada i a cada classe s’inclouen diversos exercicis per treballar i millorar la relaxació i treball respiratori, equilibri, coordinació, resistència i flexibilitat. Cada dona fa un total de vuit sessions. “El projecte ha tingut una gran acollida i tenim moltíssima demanda”, explica Ruiz, que afegeix que l’espai de trobada “aporta gran satisfacció tant en l’aspecte físic com emocional”. Les millores físiques, especifica, se centren en la disminució del dolor lumbar, l’augment de la flexibilitat, contribueix a la relaxació i millora el descans, així com a connectar amb el cos de les embarassades i a controlar la respiració. Per Noelia Ruiz, la tendència de les dones embarassades a cuidar-se i a tenir en l’exercici físic un aliat ha vingut per quedar-se. “Que les classes les facin llevadores, que també fem l’acompanyament de tot el procés de l’embaràs i part de baix risc, proporciona a les dones una tranquil·litat importantíssima”, assenyala.

Les classes d’activitat física a l’aigua s’adrecen a gestants que ja es troben en el tercer trimestre de l’embaràs, setmana 27, i que acudeixen a les consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva de la Corporació per al control gestacional. En el cas de l’activitat de ioga, que es du a terme des de l’entitat des de fa un any, també hi poden accedir les dones en postpart immediat. “El ioga ofereix múltiples beneficis: tranquil·litat, calma, coneixement del cos i connexió amb una mateixa, i en conseqüència enfortir el vincle amb el teu nadó. També permet mantenir-te activa i en forma i alleuja les molèsties físiques que apareixen durant la gestació, ajudant a integrar, des de la tranquil·litat, el canvi que representa l’arribada d’un nadó”, explica Elisenda Garsaball, llevadora, instructora de ioga i promotora de l’activitat. Les sessions són setmanals, d’una hora per a les embarassades i d’una hora i mitja per a les dones que han acabat de parir.

Totes les classes son gratuïtes “perquè aquestes activitats generalment són de pagament i no són accessibles a tothom i per això ens satisfà que se’n puguin beneficiar totes les dones del nostre territori que ho desitgin”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona