Salut

SALUT

Punt d’assistència al CAP de Ripoll per a pacients oncològics i els seus familiars

Una psicooncòloga de l’Associació contra el Càncer a Girona prestarà atenció especialitzada a aquells pacients del centre que ho vulguin

El Centre d’Atenció Primària de Ripoll ja disposa d’un punt d’assistència destinat a oferir atenció psicooncològica als pacients i als seus familiars gràcies al conveni de col·laboració signat entre la Direcció d’Atenció Primària de la Gerència Territorial Girona de l’Institut Català de la Salut i l’Associació contra el Càncer a Girona. Els serveis assistencials que s’afegeixen a la cartera de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Ripoll mitjançant aquest acord són, entre d’altres: orientació i assessorament, facilitació d’eines terapèutiques dirigides a l’adaptació del pacient i la família al procés de malaltia, i tractament i intervenció psicològica davant de trastorns anímics que puguin patir.

L’acord respon al propòsit compartit de desenvolupar una acció coordinada en matèria oncològica. D’aquesta manera, sempre que els pacients amb càncer que tracta l’EAP Ripoll o els seus familiars ho demanin, podran disposar de l’atenció d’una psicooncòloga de l’Associació. Aquesta professional tindrà una presència continuada al CAP i col·laborarà amb els i les responsables assistencials de referència del centre per proporcionar una atenció tan integral com sigui possible als pacients.

El servei va entrar en funcionament l’11 d’octubre i, d’inici, la psicooncòloga de l’Associació es desplaçarà al CAP Ripoll un cop cada tres setmanes, en dimecres i en horari de matí. La previsió és que els dies d’atenció vagin incrementant-se, a mesura que els professionals de l’EAP vagin derivant els pacients oncològics que atenen, després de valorar-ne la conveniència seguint criteris sanitaris. D’altra banda, els pacients oncològics de la zona del Ripollès també poden adreçar-se per iniciativa pròpia a l’Associació contra el Càncer a Girona i concertar una visita.

El psicooncòleg és un professional de la psicologia, especialista en el tractament de persones amb càncer. A partir de la seva formació, valora l’estat emocional del pacient per detectar possibles desordres emocionals motivats per la malaltia. La finalitat és millorar l’estat anímic de la persona i donar-li aquells instruments que l’ajudin a afrontar el diagnòstic i les situacions vinculades al tractament. A banda dels pacients, també atén els familiars. Així com els processos de dol.

L’Associació contra el Càncer a Girona és una entitat de caràcter benèfic assistencial i sense ànim de lucre, que té com a finalitat principal la lluita contra aquesta malaltia en totes les possibles modalitats conegudes mitjançant la promoció d’activitats de divulgació, prevenció, investigació, informació i de caràcter sanitari. Pel que fa a la relació amb els EAP de l’Institut Català de la Salut a la Regió Sanitària Girona, l’any 2021 l’Associació ja va iniciar un conveni de col·laboració al Ripollès per oferir els seus serveis al Centre d’Atenció Primària Camprodon. En el darrer any, 13 persones (5 pacients i 8 familiars) ja han estat ateses per aquest servei i s’han acumulat 56 visites.

Anteriorment, l’Associació contra el Càncer a Girona havia signat col·laboracions per oferir els serveis de psicologia oncològica de forma periòdica al Centre d’Atenció Primària Banyoles i al de Maçanet de la Selva. Aquests acords van propiciar que l’any 2022 donés atenció a 34 persones i acumulés 103 visites a Banyoles. A Maçanet de la Selva, va atendre 50 persones (18 pacients i 32 familiars) i va registrar 173 visites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins