Salut

Balcells veu “just” el que reclamen els metges

El conseller de Salut aposta per la negociació del conveni per millorar-los les condicions

Planteja fer canvis en el model assistencial i obre la porta a la “concentració de recursos” allà on calgui

El conseller de Salut, Manel Balcells, creu que el que reclamen els metges és “just” i els ha dit que la negociació del conveni és una “oportunitat” per millorar-los les condicions. Ha respost així a Metges de Catalunya que aquest dijous reclamava un canvi radical” per evitar una “revolta”. En una entrevista a TV3, ha afegit que en la negociació es pot tenir algun “fet diferencial” amb metges i infermeres. D’altra banda, ha dit que la solució a la situació del sistema no passa només per posar-hi més recursos sinó també per fer canvis en el model assistencial. Així, ha obert la porta a la “concentració de recursos” en algunes especialitats, però també a primària. Amb tot, Balcells ha negat que la situació de Catalunya sigui igual a la de Madrid.

Col·lectiu cansat

Balcells ha explicat que ha parlat amb Metges de Catalunya sobre la situació del col·lectiu, un col·lectiu que ha reconegut que està “cansat” i sobre el que s’han de fer coses per millorar-los la situació.

En aquest sentit, ha dit que la negociació del conveni col·lectiu tant pel que fa a la part concertada com la de l’ICS que s’està fent actualment és el moment per aconseguir aquestes millores. Entre d’altres, ha reconegut que han de poder recuperar el poder adquisitiu perdut, s’ha de reconèixer la pressió assistencial i s’ha de canviar “una mica” el model.

En aquest sentit, ha dit que la inversió de 1.000 milions per consolidar els 16.000 professionals de més contractats arran de la pandèmia no són només la solució. I és que ha assegurat que s’han de fer “diferent” les coses, reduint la càrrega burocràtica dels metges, donant més competències a les infermeres, a les auxiliars d’infermeria i als auxiliars administratius.

Ha afegit però que en algunes especialitats es podria seguir el model de “concentració de recursos” que funciona per exemple amb els pediatres al Pirineu, on no n’hi ha a tots els municipis. En ser preguntat si això voldria dir no tenir metges en tots els CAP, ha respost que s’han de crear equips assistencials que donin resposta a les necessitats de la població “en la fórmula que es necessita”. Ha afegit que això vol dir que a vegades l’atenció la pot fer un metge i a vegades la infermera. En tot cas, ha defensat que ha de ser un “treball en equip de forma col·laborativa”.

Sobre les esperes per aconseguir cita amb el metge de capçalera, ha puntualtizat que no passa a tot el territori i que el que s’està fent és analitzar perquè passa allà on passa per mirar com solucionar-ho. L’objectiu, tant amb la primària com amb les llistes d’espera, és “revertir” la situació.

Els pressupostos

Balcells ha insistit que per aconseguir totes aquestes millores “cal tenir pressupostos”. Ha afegit que “tothom” hauria de votar els comptes pel que fa a salut perquè estan en joc temes “clau” per a la ciutadania. “L’oportunitat de tenir 1.000 milions més no la podem deixar perdre”, ha reblat.

A l’espera del pic de bronquiolitis

Sobre la situació de la bronquiolitis en infants, ha dit que s’està donant resposta i ha apuntat que el pic podria assolir-se en 15 dies, tot i que ha puntualitzat que és difícil fer prediccions perquè hi ha molta variabilitat.

En tot cas, ha defensat que estan tots els recursos assistencials activats perquè la situació és de “tensió” però “no al límit”.

En relació amb això, ha reconegut que hi ha un desabastiment de l’antibiòtic amoxicil·lina en xarop, que és el que es dona als nens més petits, però ha afegit que s’està en contacte amb els pediatres i que hi ha alternatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA