Salut

Més atenció per a les crisis de salut mental d’infants i joves

Salut activa un programa de suport domiciliari i ràpid per a pacients coneguts pel sistema i perquè puguin ser visitats també per professionals que no siguin clínics

El protocol s’allargarà dos mesos

El Departament de Salut va anunciar ahir la posada en marxa d’un nou programa d’atenció a la salut mental d’infants i joves. Es tracta de donar una resposta ràpida i diversa a episodis de crisis o brots de pacients prèviament coneguts pel sistema –perquè han acudit alguna vegada a un centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ)– perquè puguin ser atesos a domicili, de manera ràpida i no només per professionals de perfil clínic. En aquest sentit, el pacient rebrà dues o tres visites setmanals a casa, o allà on resideixi, d’educadors socials i terapeutes educacionals, entre d’altres. L’atenció durarà dos mesos i a partir de llavors s’avaluarà si cal prorrogar-la.

El departament va anunciar la contractació de 140 d’aquests nous professionals. “Al sistema hi havia un forat. Hi havia molt professional clínic, però hi faltaven professionals que poguessin intervenir en l’entorn natural del malalt com els educadors socials.” Així va definir la psiquiatra infantil Montserrat Dolz el punt de partida del nou programa. Ella mateixa, cap de l’àrea de Salut Mental de Sant Joan de Déu, va explicar que fins ara, quan un nen o un noi tenia un brot d’alta intensitat d’una malaltia mental i acudia al sistema públic de salut, feien el que podien i, a més de les visites del psiquiatre, activaven altres recursos com la visita d’un psicòleg o recomanar l’ingrés en un centre especialitzat.

A les visites de seguiment al pacient després del brot, s’hi afegiran els metges, educadors socials i terapeutes educacionals. Es faran sempre en parella –educador social i terapeuta– i no tindran una durada determinada, sinó que dependrà de les circumstàncies de cada cas. “Nosaltres entrem a la seva habitació o anem amb ells al parc del costat de casa seva i l’ajudem des d’allà”, va explicar l’educador social Santi Bertomeu sobre la tasca que faran els professionals com ell en el nou programa. “Parlem amb l’escola, amb els centres on el noi fa extraescolars i amb la família per entendre tant com sigui possible el noi. I estem amb ell per crear un vincle i, a partir d’aquí, establir objectius de millora”, va assegurar. Quan s’esgotin els dos mesos que dura el programa, es farà una avaluació per decidir si cal prorrogar-lo o si el pacient pot tornar a una dinàmica normal de seguiment.

La conselleria s’ha compromès a incorporar 148 educadors socials i terapeutes educacionals en el proper any i mig. De moment, al juny ja n’ha incorporat 40 per a tot el territori català seguint criteris de necessitat de personal i de pressió assistencial. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va remarcar que el 2018 només hi havia cinc educadors socials a la plantilla dels CSMIJ.

LA FRASE

Faltaven professionals que poguessin intervenir en l’entorn natural del malalt
Montserrat Dolz
CAP DE L’ÀREA DE SALUT MENTAL DE L’HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

LA XIFRA

148
educadors socials
i terapeutes educacionals s’ha compromès a incorporar el Departament de Salut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’ensenyament racionalista: l’Escola Moderna

El govern francès contradiu l’espanyol i manté l’oposició al MidCat

París

Nou transformador d’Endesa al barri del Culubret, a Figueres

FIGUERES

Evident divisió d’opinions entre els veïns a l’inici de les obres de la superilla

barcelona
MARÍA VILLELLAS ARIÑO
INVESTIGADORA DE LA PAU

“La violència sexual és una estratègia d’opressió”

girona

Sánchez estudiarà reduir el límit de velocitat a l’AP-7 als 100 km/h

Barcelona

Els senglars escampen la brossa a Selva Brava

LLAGOSTERA

Per primer cop en les Festes del Tura, gots biodegradables

OLOT

La Guàrdia Urbana haurà de fer hores extres per l’Acústica

FIGUERES