Salut

Pla de Salut de Catalunya 2021-2025

Salut contra la bretxa social

Argimon encapçala la presentació al MNAC del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025

Marca les estratègies per transformar el sistema públic de salut i poder fer front a unes desigualtats disparades per la pandèmia

Al CAP Florida de l’Hospitalet de Llobregat tenen ja un equip professional que treballa per detectar i alleugerir el malestar emocional que pateixen moltes persones i que la covid-19 ha disparat. És el que s’ha batejat com a referents de benestar emocional, una figura pionera a Catalunya que simbolitza perfectament la transformació que pretén aconseguir el Pla Nacional de Salut 2021-2025. El pla va ser aprovat el novembre de l’any passat i ahir, durant la seva presentació pública al MNAC, el CAP Florida va ser present, com també ho van ser les llevadores que sortint del despatx han aconseguit reduir embarassos adolescents a Barcelona o un programa contra l’obesitat infantil a Osona. Les tres són experiències d’atenció comunitària inspirades en un pla de salut que, tal com va resumir el conseller de Salut, entén que la salut “va molt més enllà de l’absència de malaltia” i per tant engloba conceptes com ara “plenitud, autonomia, equilibri, serenor, benestar, gaudi, natura, lleure, amics, família, estimar...”.

La pandèmia ha deixat una societat malmesa i ha elevat el grau de malestar i precisament el nou pla del Departament de Salut té clar que un dels objectius principals ha de ser revertir aquesta situació posant el focus en els més vulnerables. “La bretxa social s’ha incrementat amb la covid i cal abordar les desigualtats”, va destacar la directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza, que va destacar la importància del pla “com a eina clau de transformació, que incorpori “el vessant emocional i l’autonomia de les persones”. Del que es tracta, va remarcar Plaza, és d’oferir “una atenció integral, centrada en la persona i el seu entorn”. O dit en paraules d’Argimon: “Fer arribar els hàbits saludables on les persones fan la seva vida.”

Aquest nou paradigma necessita “enfortir el sistema” i per fer-ho Argimon admet que és imprescindible “dotar-lo de recursos i revertir l’infrafinançament que pateix”. Per fer-ho possible, el Departament disposa del seu pressupost, d’11.244 milions d’euros, un 15% més que l’exercici del 2020, però Argimon considera imprescindible per poder implantar-ho que arribin “recursos extraordinaris de Madrid perquè moltes situacions traumàtiques són conseqüència de la covid”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
OLOT

Inauguren un jardí terapèutic al barri de Sant Miquel

OLOT
trànsit

Cues a l’Alt Penedès en l’operació tornada per un accident

barcelona

Un projecte de ciència ciutadana farà un mapa de la calor extrema als barris

Barcelona

La recollida selectiva a la Conca de Barberà frega el 80%

Montblanc
turisme

La Costa Brava es promociona per primera vegada al Canadà

girona
CALONGE I SANT ANTONI

Al·leguen contra la declaració del municipi com a zona residencial tensionada

CALONGE I SANT ANTONI

Ramaders reclamen una “millor gestió” dels ossos al Pirineu

Llavorsí

Alerta per pluges fortes a la Garrotxa i la Selva

girona

La Creu Roja detecta un estancament en l’entrada d’usuaris vulnerables

Tarragona