Salut

L’Estat manté l’obligació de dur la mascareta al carrer

Diversos territoris reclamen seguir ja les passes dels països que han eliminat aquesta mesura

Salut eliminarà les quarantenes escolars, però no els tapaboques com recomanen els pediatres

El Congrés va revalidar ahir al vespre l’obligació de dur mascareta a l’exterior, una decisió ja qüestionada a nivell polític i tècnic quan es va prendre, just abans del Nadal, i més encara ara, amb la sisena onada ja clarament en retrocés i molts altres estats alleugerint les mesures anticovid. Als vots de PSOE i Unides Podem només s’hi van sumar el PNB, el BNG i Compromís, mentre que ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, EH Bildu i Més País s’hi van abstenir i PP, Vox, Cs i UPN s’hi van oposar. La votació, però, tenia un parany: la confirmació que caldrà dur mascareta al carrer es va incloure en un text que també aprovava un complement a les pensions mínimes, la qual cosa ha frenat que alguns hi votessin en contra. Al final, 162 vots a favor, 153 en contra, 6 abstencions i crítiques dures i generalitzades al govern per aquesta barreja insòlita.

La decisió arriba quan cada cop més veus clamen per tendir cap a una retirada progressiva de l’ús de les mascaretes en exteriors. La Comunitat de Madrid, Galícia i les dues Castelles ja ho demanen amb més o menys vehemència i tenen la intenció de plantejar-ho a la comissió de Salut Pública. Amb tot, la pròxima reunió entre els tècnics del Ministeri de Sanitat i els representants de Salut dels territoris encara no té data, de manera que aquesta qüestió previsiblement es posarà damunt la taula en el consell interterritorial d’aquesta mateixa tarda.

Si que es plantejarà, amb tota seguretat, l’adaptació dels protocols escolars a la nova realitat de la pandèmia. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, demanarà a l’interterritorial en representació de la Generalitat que es posi fi a l’estratègia de les quarantenes escolars i que només s’hagin de quedar a casa els infants amb símptomes o un positiu confirmat.

De fet, tot i que la intenció és trobar-hi consens i que la decisió s’adopti de manera “col·legiada i coordinada” a tot l’Estat perquè “afecta un col·lectiu delicat”, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, avança que la Generalitat aplicarà aquests canvis durant el mes de febrer tant si com no. Al contrari del que passa amb la mascareta, “la Generalitat té capacitat per modificar els protocols educatius i seguirà endavant”, per bé que adverteix que “s’ha de fer amb calma, facilitant tota la informació a les famílies i els diferents actors”. Així doncs, aquests canvis no es faran aquesta setmana i “difícilment” seran realitat en la vinent.

Poques hores abans d’aquest anunci, la Societat Catalana de Pediatria havia demanat no només la fi de les quarantenes, sinó la retirada completa de les mascaretes a les escoles, tant als patis exteriors com dins de l’aula. Els pediatres argumenten que les mesures instaurades a les escoles no s’han flexibilitzat des del setembre del 2020 i suposen “un greuge comparatiu” per als nens en l’actual context de la pandèmia, sense pràcticament restriccions en la societat.

Per això, i per evitar “efectes negatius en àrees fonamentals dels menors, com l’aprenentatge, la sociabilització o la salut mental i emocional”, la societat de pediatria també defensa que s’ha de posar fi als grups bombolla i els cribratges massius amb test d’antígens. La idea és que, d’ara endavant, dels centres educatius només se n’absentin els alumnes amb símptomes i que hi tornin tan bon punt desapareguin, tal com passa amb els altres virus.

La corba de morts encara no cau

La sisena onada continua en davallada al país, per bé que encara a diferents velocitats en funció dels indicadors epidemiològics. El risc de rebrot és un dels que baixen de manera més accelerada, ajudat per la menor velocitat de transmissió: el creixement potencial de l’epidèmia, que el 16 de gener va assolir el màxim històric de 6.903 punts, ara fa sis dies que cau en picat i és a 4.433 punts, 532 menys que ahir. La Rt ja fa tres dies consecutius que és per sota d’un i cau fins a 0,79. També baixa el nombre de persones ingressades (3.010, -32), les que són a l’UCI i les visites covid a primària, així com els contagis. En canvi, la mortalitat encara no afluixa: en l’última setmana han mort 287 persones per la malaltia, una mitjana de 41 al dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

El CAP de les Borges Blanques farà radiografies, una llarga reivindicació veïnal

barcelona
societat

Acord per apujar els sous als metges d’urgències de l’Hospital de Mataró

Argentona
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ