Salut

Dinamarca retorna a la vida d’abans de la covid, llevant tota restricció

Malgrat les altes taxes d’incidència de l’òmicron, considera que “ja ha passat l’etapa crítica”

En tan sols dos mesos, s’ha contagiat 1 dels 5,8 milions d’habitants

Dinamarca va esdevenir ahir el primer país de la UE a eliminar les restriccions imposades per la seva quarta onada del coronavirus. Això inclou l’ús de mascaretes fins i tot en interiors. Les autoritats consideren que, malgrat els alts nivells d’incidència de la variant òmicron, el virus no suposa un “perill” ni per al sistema sanitari ni per a la població en general. Així, des d’ahir, a més d’estalviar-se les mascaretes si ho desitgen, els danesos ja no tenen cap restricció en la restauració i la vida cultural i social. Reobren les discoteques i es poden celebrar grans esdeveniments. En definitiva, un retorn als costums socials d’abans de la covid, que el govern deixa de considerar com una “malaltia crítica”, enmig de la sensació general que l’òmicron fa una mica inútils les restriccions al contagi. Els últims dos mesos s’han contagiat un milió de persones en un país amb una població de 5,8 milions.

No és el primer cop que Dinamarca aixeca totes les mesures: ja ho va fer el setembre passat, però l’aparició de l’òmicron va obligar el govern a fer marxa enrere. La mesura s’ha adoptat tot i que el nivell de contagis és considerat molt alt pels experts: uns 5.000 casos en dues setmanes per 100.000 habitants. Ara bé, la taxa de ciutadans que tenen la pauta completa i en vigència de vacunació és de més d’un 60%. Entre un 30% i un 40% dels ingressats per covid van ser hospitalitzats per altres motius i després van donar positiu.

L’executiu danès ja compta que les dades de contagi continuaran pujant les pròximes setmanes, però considera que en el balanç la continuïtat de les restriccions seria una mesura desmesurada. “Estem llestos per sortir de l’ombra del coronavirus, dir adeu a les restriccions i donar la benvinguda a la vida que teníem abans. La pandèmia continua, però hem passat l’etapa crítica”, va anunciar en roda de premsa la setmana passada la primera ministra danesa, Mette Frederiksen.

L’OMS va advertir contra el que considera un excés de relaxació. Malgrat l’increment de les morts aquest últim mes i mig, el país continua mantenint un dels índexs de mortalitat més baixos d’Europa. Concretament, 62,59 per cada 100.000 habitants. És tres cops menys que a l’Estat espanyol, França o Portugal.

Alerta per la deficient gestió dels residus sanitaris

Si les milers i milers de tones de rebuig que generava l’actual sistema de producció i consum ja eren un problema gegantí per al medi ambient abans de la pandèmia, el problema està creixent. L’OMS alerta del forats en la gestió dels residus de material sanitari relacionat directament amb la pandèmia, que ja estan plantejant un seriós problema per a la salut i el medi. En un extens informe, l’OMS estima en unes 87.000 tones els equips de protecció individual (EPI) que solament les Nacions Unides va enviar com a ajut urgent a diferents països i que acabaran sense tractar. També recull més de 140 milions de tests, 731.000 litres de residus químics o el creixement en un 9.000% del rebuig de mascaretes. Un 30% dels centres sanitaris al món no tenen un sistema de gestió segur dels residus, que acaben al medi amenaçant la fauna salvatge. A llarg termini molts seran els microplàstics que acabin a la cadena alimentària humana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

El CAP de les Borges Blanques farà radiografies, una llarga reivindicació veïnal

barcelona
societat

Acord per apujar els sous als metges d’urgències de l’Hospital de Mataró

Argentona
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ