Salut

Salut no creu que la nova subvariant alteri l’estratègia

Argimon assenyala que l’abordatge actual de la covid no és sostenible per a l’atenció primària

La velocitat de transmissió baixa d’1 per primer cop en setmanes però augmenten els ingressos

L’aparició de la subvariant BA.2 de l’òmicron, anomenada silenciosa perquè és més difícil de detectar amb la PCR, no farà canviar en principi els plans que té el departament de Salut en la gestió de la covid per a la primavera. Així ho va manifestar el conseller de Salut. Josep Maria Argimon, en una entrevista ahir a l’Agència Catalana de Notícies. La major transmissibilitat de la BA.2 podria generar “més complicacions” en la vida quotidiana, va apuntar el conseller, que va afegir que “segons els primers indicis, no és més greu”. Això sí, el coronavirus ha donat “moltes lliçons” i “voltes” des de l’inici, va recordar. Argimon considera que l’abordatge que s’ha fet fins ara de la covid “no és sostenible” ni per a l’atenció primària ni “bo” des d’un punt de vista de salut pública. “També correm el risc de deixar enrere moltes coses que són tant o més importants, com la recuperació de diagnòstics. Hem de canviar l’estratègia. El virus ha canviat” i la nova subvariant s’haurà de “monitorar, com tot”.

El canvi de gestió que va anunciar fa uns dies, en el sentit de “gripalitzar” la gestió de la covid, va en la línia de la que s’adoptarà a l’estat espanyol i a Europa. “Tots anirem en aquesta direcció. La situació actual és diferent a la de fa un any. Seguir abordant la pandèmia de la mateixa manera té poc sentit”, va insistir el conseller. La majoria de persones ja tenen algun tipus d’immunitat, ja sigui perquè estan vacunades o perquè s’han infectat. De cara a la primavera, sempre i quan els casos segueixin sent lleus en la seva majoria, l’estratègia de Salut passa per fer estimacions de les incidències a partir d’un model sentinella i deixar de comptar els contagis un a un. També es podrien flexibilitzar els aïllaments quan els símptomes siguin lleus: “Farem el que sempre havíem recomanat: prendre antipirètics; hidratar-se; no anar a l’escola o a la feina i aïllar-se a casa, segurament no d’una manera tan estricta”, segons Argimon. En aquesta nova fase es vol fer un seguiment “exhaustiu” dels pacients greus.

Ahir va baixar la velocitat de transmissió per sota de l’1 per primer cop en setmanes, i va quedar em 0,96. Creixen, però, el nombre de persones ingressades als hospitals catalans, que són 2.942, 86 més que dissabte. Segons va explicar l’investigador del grup BIOCOMSC Enric Álvarez a Catalunya Ràdio es constata una “tendència clara a la baixa”. Álvarez va augurar una primavera sense problemes als hospitals. Pel que fa a l’atenció primària, va reconèixer que sempre és una incògnita, perquè una nova subvariant pot mantenir els casos elevats. “Però les probabilitats d’una situació molt dolenta als hospitals són molt baixes”, va afirmar.

LA DATA

26.01.22
la secretaria
de Salut Pública, Carmen Cabezas, anuncia que s’estudien dos possibles casos de la nova subvariant.

LA XIFRA

2.942
és el nombre
de persones ingressades ahir per covid als hospitals catalans, 86 més que dissabte.

LA FRASE

L’abordatge que s’ha fet fins ara de la covid no és sostenible per a l’atenció primària
Josep Maria Argimon
conseller de salut

Les infermeres plantegen deixar de fer hores extres

Redacció

Les infermeres es plantegen deixar de fer hores extres i doblar torns com a mesura de pressió per acabar amb el dèficit de personal d’infermeria que Catalunya arrossega des del 2008 i que la pandèmia ha agreujat. En una entrevista al canal 3/24, Rosa Maria Famadas, la portaveu de SATSE –el sindicat majoritari entre el personal d’infermeria –, va afirmar, ahir, que tirar endavant aquesta mesura de protesta “costa” perquè la d’infermeria “és una professió molt vocacional”. Famadas hi va afegir que “s’acaba anant a treballar quan un comandament diu que queda un servei descobert”.

Per pal·liar la situació, el sindicat demana que es millorin les condicions econòmiques i laborals que s’ofereixen per poder atraure les 20.000 professionals d’infermeria que s’han format a Catalunya i han marxat a treballar fora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA