Salut

Salut veu amb preocupació que la vacunació no prengui impuls entre els 20 i 39 anys

Busca idees per convèncer els joves que es vacunin, recordant que més de 300 persones d’aquest grup d’edat han ingressat a les UCI en la cinquena onada

La secretària de Salut Pública assegura que hi ha més d’1,5 milions de vacunes “a la nevera” per acabar de vacunació tota la població

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, veu amb preocupació que després de les vacances d’estiu no prengui impuls la vacunació sobretot en el grup de 20 a 39 anys, una franja que ha advertit que no està exempta de risc, doncs en la cinquena onada hi va haver 319 ingressats a la UCI i 9 morts d’aquestes edats.

En una entrevista al programa Via Lliure de RAC 1 aquest diumenge, Cabezas ha destacat que Salut tenen “més d’1,5 milions de vacunes a la nevera” esperant braços, amb les quals es podria “pràcticament” acabar la vacunació de la població catalana i arribar a un “percentatge suficientment alt” d’immunitzats.

Cabezas ha admès que Salut esperava que a la fi d’agost ja prendria impuls de nou la vacunació després del fre d’estiu, però això “encara no s’ha produït”, si bé confia que sí que ho faci a l’inici del curs escolar -13 de setembre-, doncs és llavors quan en general “la gent està de nou al seu domicili habitual”.

La secretària de Salut Pública ha indicat que el grup que més li “preocupa” és el de 20 a 39 anys, ja que un terç d’ells encara no ha iniciat la vacunació, malgrat que fa dos mesos que poden fer-ho.

Si bé avui dia vacunar-se a Catalunya és “superfàcil”, segons Cabezas, ja que hi ha nombrosos punts on fer-ho amb o sense cita, els més joves segueixen acudint-hi en comptagotes, perquè tenen menor percepció de risc.

Cabezas ha explicat que dissabte, Fira de Barcelona tenia 7.000 cites disponibles per vacunar-se i només es van posar 2.000 vacunes. S’ha adreçat especialment al col·lectiu més jove, que té una cobertura vacunal més baixa. A més de recordar-los que evitaran les quarantenes i que no perdran diners si són autònoms, la secretària ha donat dades per demostrar que la covid sí que afecta els joves i pot ser greu. En la franja entre 20 i 39 anys, durant la cinquena onada hi va haver 102.000 casos, la meitat del total. D’aquests, 2.500 van ser hospitalitzats, 319 van anar a l’UCI i van morir 9 persones. “A les persones menors de 40 anys no els toca anar a l’UCI per una malaltia que es pot prevenir com aquesta”, ha constatat.

Per captar els joves, ha explicat que Salut està parlant amb “influencers”, realitzant treball de xarxes socials i abordant iniciatives amb el Departament de Cultura i la Secretaria de Joventut de la Generalitat: “Estem donant voltes a moltes coses per incentivar que els joves es vacunin i reconèixer als qui ja ho han fet”, ha afirmat.

Passaport Covid

Preguntada per la possibilitat d’utilitzar el passaport Covid per entrar a restaurants o als teatres, com fa França, ha indicat que alguns incentius que es veuen en altres països no creuen que siguin “els més adients”, però sí que ha afegit que qui hauria de regular aquesta qüestió és l’Estat. “Nosaltres volem relacionar la vacunació amb la salut”, ha dit Cabezas, alhora que ha recordat que diverses comunitats han intentat aplicar el passaport i els tribunals no ho han permès.

Pel que fa a l’oci nocturn, ha reconegut que és “complicat”, i s’ha mostrat contrària a la reobertura ara tenint en compte el que va passar durant la cinquena onada i que ara arrencarà el curs escolar i universitari.

En tot cas, Salut segueix “donant voltes a moltes coses” i fa una crida a aportar idees per arribar a aquest sector de la població. “Estar vacunat dona moltes avantatges”, ha insistit.

D’altra banda, sobre la tercera dosi, ha indicat que segurament es posarà aviat a les persones immunodeprimides i també s’està estudiant per a les que viuen en residències. Ha situat el primer cas a l’octubre, tot i que ha afegit que no hi ha un calendari establert.

Menors de 12 anys

Pel que fa a la vacuna per a menors de 12, ha augurat que podria arribar al gener.

També preveu ampliar els aforaments en els estadis esportius, que a Catalunya segueix al 30%, tenint en compte que hi ha instal·lacions que són molt grans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Nou pas de vianants accessible entre el passeig Verdaguer i l’estació d’Igualada

IGUALADA
societat

Territori obre el procés per expropiar els primers 5 pisos buits de grans tenidors

barcelona
SOCIETAT

Pescadors de Vilanova i la Geltrú i Llançà, medalles de la pesca catalana 2024

VILANOVA I LA GELTRÚ
serveis

Ferrocarrils posarà noves tanques entre Bellaterra i la UAB perquè els animals no creuin la via

BELLATERRA

La UdG s’uneix al Mes del Comerç Just

girona
Salut

Més enllà dels estudis clínics convencionals

urbanisme

Impuls a la renaturalització de l’avinguda Doctor Fleming de Lleida

Lleida

Estudiants d’ESO del Ripollès ajuden a persones grans a fer servir el mòbil

camprodon

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona